Fugle i haven – gode tips til at få flere

Der er intet som fuglenes sang i haven, både når vejret er til udendørs ophold og om vinteren, når sneen ligger fint på græsplænen. Men det kan være svært at være sikker på, at fuglene holder til i haven, og ofte er det ikke nok at sætte fuglehuse med fuglemad i kugler op – der skal mere til, hvis de flotte og smukke fugle skal komme til. Det handler om at give fuglene gode muligheder for at leve og yngle, og det gøres bedst gennem enkelte, små tiltag, som er præsenteret her.

 

Havens indretning har betydning

Der er ingen tvivl om, at din haves indretning har betydning for, om der kommer mange eller få fugle på besøg. Indretningen er den overordnede betegnelse for både hvilke ting du har i haven, hvordan tingene er placeret i forhold til hinanden og hvordan det overordnet spiller sammen. Generelt handler det om at indrette en varieret have, hvor forskellige elementer til sammen går op i en højere enhed og er til fordel for fuglene, som kan både leve og yngle her.

 

Få flere fugle med frugter og bær

Såvel som for mennesker, kræves føde for at fugle kan leve og blive til flere. Det er ikke alle, som tænker over det, men fuglene kan faktisk spise andet end den fuglemad, som kan købes i supermarkederne. Her gælder det f.eks. bær og frugter, som fuglene i mange tilfælde kan leve af. Det betyder, at buske med f.eks. ribs eller havtorn og træer med paradisæbler er gode til at tiltrække flere fugle til haven. Alt efter årstiden er enkelte frugter mere modne end andre, og føler du ikke, at der er nok fugle i din have, kan det sagtens hænge sammen med, at de ikke har mulighed for føde.

 

Træer og buske til reder og ophold

Træer og buske er ikke kun gode, fordi deres afkom kan spises af fuglene. De er samtidig gode som gemmesteder og tilholdssteder, hvor der kan bygges reder til fugleunger, og hvor små fuglefamilier kan holde sammen og skjule sig fra større, ubudne fuglegæster. Derfor er det en god idé at få etableret en have med et stort antal træer og buske – f.eks. også hække – som kan hjælpe fuglene til overlevelse hele året rundt. Det kan samtidig være en god idé at opsætte fuglehuse eller bræt til fuglene, som de kan bruge til ophold.

 

De irriterende insekter kan blive hjælpsomme

Mange fugle lever af at spise insekter, og mange insekter kan derfor være en vej til flere fugle i haven. Selvom insekter i haven i mange tilfælde ses som ekstremt generende, kan de altså bringe visse fordele med sig. Desuden vil de mange insekter med tiden blive mere og mere udryddet af fuglene, og at lade insekterne blive i haven uden at forsøge og dræbe dem med sprøjtegift eller lignende kan derfor være hjælp til selvhjælp.

 

Drop den fine have og find skovstilen frem

Fine, minimalistiske haver er meget moderne, men de er ikke specielt fuglevenlige. Det kommer bl.a. til udtryk, når fuglene i høj grad har brug for skjule- og opholdssteder i form af træer, og samtidig indeholder de fine og flotte haver ofte ikke de nødvendige planter til at tiltrække insekter, hvilket i sidste ende vil betyde færre fugle. Selvom mange af de fugle, som holder til i haverne, ikke er deciderede skovfugle, vil de stadig søge mod områder der minder om skov. Derfor er en have i skovstil mere tiltrækkende for fugle end en minimalistisk have.