Sådan fræser du stubbe

Træet er fældet, stammen er skæret op og grene er kørt væk, men hvad med stubben?
I denne guide kommer vi med nogle råd til i hvilke tilfælde, du selv kan fjerne stubben, og i hvilke tilfælde den bedste løsning er en såkaldt stubfræsning.

Kan jeg selv fjerne stubben efter et fældet træ?

Det korte svar er, at det kommer helt an på dit eget gåpåmod. For alle stubbe kan fjernes med knofedt og en fast vilje. Og har du mod på lidt legemlig udfoldelse, så kan fjernelsen af efterladte træstubbe måske endda være lige noget for dig.

Der findes forskellige fremgangsmåder.

 

  1. Lad naturen gå sin gang

Den åbenlyse er selvfølgelig at lade naturen gå sin gang, og lade stubben langsomt rådne væk. Denne metode kræver ikke andet end tålmodighed. Til gengæld kan det godt tage fra 5-25 år, før stubben er væk. Men hvis stubben alligevel kan indgå i havens indretning som f.eks. understellet til et bord eller et pilestal til blomsterkrukker, så kan det være en smart måde at leve med stubben indtil naturen har klaret arbejdet for dig.

Skal det gå lidt hurtigere end det, så må du selv i gang.

 

  1. Frem med spaden og saven

Tag en spade og grav fri rundt om stubben i en dybde, så du kan save stubben over med din håndsav eller motorsav. Denne metoder fungerer bedst med mindre træer, men kan også gå med større træer. Igen, det kommer an på din egen lyst til at tage fat.

 

  1. Brænd den væk

Hvis du har mulighed for det, kan stubben også brændes væk. Igen skal du grave stubben fri i en passende dybde, og så ellers lave et bål rundt om og oven på stubben.

Denne metode kan godt tage nogle dage, men hvis man er glad for bål, så kan denne løsning være lige noget for dig.

 

  1. Stubben skal væk nu

Hvis du derimod ønsker, at stubben skal væk fra havens overflade med det samme, så skal den stubfræses. Dette kan du ikke gøre selv, men skal gøres af f.eks. et træfældningsfirma som råder over en decideret stubfræser, som er en maskine som fræser stubben ned i en dybde på 20-30 centimeter under terræn.

Det eneste der efterlades er flis fra roden.

 

En effektiv løsning

Stubfræsning er løsningen for dig, hvis du har mange stubbe, stubbene er store, og de skal væk med det samme. Peter Steen, der ejer firmaet Skovtop, har fjernet træstubbe for private have- og jordejere siden 1991. Han fortæller, at en middelstor stub tager cirka en time at fjerne med en stubfræser.

- Det er ret effektiv maskine, som er altædende, og den efterlader ikke andre spor efter sig end en bunke flis, som haveejeren f.eks. kan sprede ud i et bed.

Herefter skal der lægges harpet muld over og sås græs. Den harpede muld kan du eventuel fra din lokale genbrugsstation.