Gode råd til at gøre-det-selv på en nem måde

Sommeren er (forhåbentlig) snart på vej, og det betyder grillsæson, strandsæson og havesæson! De danske haver bærer præg af en hård, lang og kold vinter med både sne og is, og for at vække det udsultede græs og de døde planter til live, kræver det en indsats. Du kan dog nemt pifte din have op med et gør-det-selv bed, og det behøver faktisk slet ikke at være så svært!

 

Hvad kan jeg bruge et bed til?

Et bed kan bruges til mange forskellige ting, og alt efter din stil og struktur, kan du lave bede til stort set alt! Nogle vælger at starte en lille køkkenhave i et nybygget bed, andre bruger bede til at plante blomster, som giver haven et naturligt men smukt udseende, og nogle helt tredje lader bedet stå alene som pynt med f.eks. maling, springvand eller flotte sten.

 

Hvad skal jeg bruge til at lave et bed?

Før du kan fastlægge, hvilke materialer, som du skal bruge til at bygge et bed, må du gøre det klart, hvilken type bed, du ønsker at bygge. Der findes både høje og lave, brede og smalle bede, og det hele afhænger af din haves størrelse og form samt dine ønsker til det færdige resultat, udseende og brug. Der er dog enkelte materialer, som med sikkerhed skal stå på din huskeliste:

  • Byggemateriale, der kan holde til at stå udendørs i det danske vejr, som byder på både solskin, regn og sne – f.eks. træ
  • Basisfyld til bede, som planter eller lignende kan gro i – f.eks. muldjord
  • Planter, træer eller blomster, som skal pynte i bedet – f.eks. stedmoderblomster eller jordbærplanter
  • Pyntemateriale, som kan give dit bed det look, som du ønsker – f.eks. sand eller grus, granit eller bark til fyld om planter i bedet

 

Hvor skaffer jeg materialerne?

Næste step er at finde og købe de forskellige materialer, og det kan i sig selv være noget af en mundfuld. Det kan nemt kræve besøg hos flere byggemarkeder og havefirmaer, før du finder de rette ting, og du kan derfor med fordel gøre brug af f.eks. vognmandsfirmaer, som ofte tilbyder kørsel af netop materialer som jord, sten og sand. På den måde kan du gøre dit projekt nemmere og mere effektivt. Vognmand John Sørensen, som hjælper kunder i store dele af Himmerland – bl.a. Gedsted, Møldrup, Nørager, Aalestrup og Aars – er en af de vognmænd, som giver dig muligheden for at få leveret de materialer, som du ønsker at brug til f.eks. et bed. Her kan du samtidig selv hente alt fra bark til muldjord og flis, og det betyder, at du blot behøver at henvende dig ét sted for at få næsten alle de materialer, som du skal bruge til bedet – det er da effektivt!

 

Lad dig ikke begrænse!

Hvis du ønsker at bygge dit eget bed, må du være opmærksom på, at det, selvom du fokuserer på effektivitet og hurtighed, tager tid. Ved at søge hjælp til f.eks. anskaffelse og transport af materialer, imødekommer du dog et ønske om hurtigere at opnå et flot resultat, og det betyder også, at du får mere tid til at ordne andre sommerprojekter. At bygge et bed er blot et af mange gør-det-selv projekter, som kan lade sig gøre i haven, og uanset hvad du ønsker at lave, er det væsentligt, at du ikke lader dig begrænse af, hvad du selv har mulighed for at anskaffe og bygge. Der findes et hav af professionelle – som f.eks. Vognmand John Sørensen – der kan tilbyde hjælp til dine projekter uden, at det ødelægger dine muligheder for at gøre-det-selv.