Oplev nærvær med en bålplads i haven

Den danske sommer er for mange noget helt særligt. De lange varme aftener efter solrige dage omgivet af godt selskab og god mad er en af de bedste måder at fejre sommeren på. Og for at toppe det hele af, er det perfekt at slutte af rundt om bålet med varm kakao i kruset, mens solen går ned. En bålplads kan generelt skabe utrolig mange hyggestunder for dig, dine venner og din familie. Snobrød og ristede skumfiduser over bålet kan danne grundlag for kvalitetstid og nærvær i løbet af sommermånederne. Det er dog vigtigt at lave den rette bålplads. Måske ønsker du at have den i en lille hyggelig krog af haven, eller måske skal den hellere fungere som centrum for din have. Derudover skal du finde det rette brænde til bålet. Læs mere her for at få gode råd til, hvordan du bygger dit eget bålsted i haven.

 

Sådan bygger du dit eget bålsted:

Der er mange måder at lave en bålplads på. Afhængigt af hvor meget, du synes, det skal fylde, er der flere måder at gå til værks på. Her er dog nogle få lette trin, du kan følge, når du sætter gang i projekt-bålhygge i haven:

  • Sørg for at finde ud af, hvor stor du ønsker din bålplads. Køb derefter de ønskede sten, eksempelvis chaussésten, og grus.
  • Læg et omrids af bålpladsen dér, hvor du ønsker bålpladsen placeret i haven. Forsøg eventuelt flere steder, så du finder det helt rette sted.
  • Fjern derefter græstørven på det område, hvor bålpladsen skal være. Forsøg at gøre det så præcist og skarpt som muligt.
  • Fyld så grus i udgravningen og stamp det, så det bliver kompakt og lige.
  • Du kan nu placere dine sten i udgravningen. Det nemmeste er at placere en lige række sten henover midten og lægge sten langs kanten. Derefter kan du fylde resten af bålpladsen ud.
  • Når alle sten er lagt, fylder du grus oven på og fejer det ud – du har nu en bålplads.

Du kan nu begynde at finde brænde og kalde på familien, så I kan tænde det første bål på jeres nye bålplads.

 

Regler for bål i haven

Inden du bygger din bålplads og finder brænde frem, er det dog vigtigt at sætte dig ind i de pågældende regler for bål i haven. Disse kan nemlig godt variere fra kommune til kommune, og det er derfor vigtigt at kende dem på forhånd. Det gælder dog alle steder, at bål skal placeres mindst 10-15 meter væk fra bygninger og letantændelig vegetation som nåletræer og lignende. Derudover bør du aldrig have brandfarlige væsker i nærheden af bålet, og du bør altid anvende tørt og rent brænde, når du tænder op. Sørg desuden altid for at holde dig opdateret angående tørkeperioder, hvor det kan ske, at kommunerne indfører afbrændingsforbud. Når du har sat dig ind i reglerne, er du klar til at hygge omkring bålet i haven.