Sådan skaber du den perfekte have

Har du ønsker til din have mindre tilføjelser eller fjernelser eller måske en hel omlægning af haven? Der kan være mange overvejelser, man skal gøre sig, inden man påbegynder et haveprojekt. Herunder er der listet de vigtigste overvejelser, du bør gøre dig, når du vil skabe den perfekte have.

 

Hvad er dine ønsker?

Som en start er det en rigtig god idé at sætte sig ned og finde ud af, hvad man egentlig ønsker at få ud af sin have. Ønsker du en have med masser af frugter, bær og krydderurter – eller ønsker du i højere grad en have, der er nem at vedligeholde? Skal haven være børnevenlig, eller skal den være fyldt med farverige, smukke blomsterbede? Uanset hvad dine ønsker er, så er det godt at få skrevet sine ideer ned. På den måde kan du skabe et overblik over, hvad du egentlig ønsker af din kommende have.

 

Kan jeg selv klare arbejdet? 

Det store spørgsmål for mange er, om de selv kan stå for at ordne haven, eller om de skal have hjælp af havearkitekter. Her skal du overveje, om du egentlig kan løfte den opgave, du har sat dig for. Det vigtigste er, at du får en have, som du får stor gavn af for fremtiden. Vær derfor realistisk og find en professionel havearkitekt, som du er sikker på kan varetage opgaven. Havearkitekten kan komme med en overskuelig haveplan og komme med kreative inputs, som du ellers ville være foruden. Havearkitekten sikrer også, din have matcher dine krav til vedligeholdelse.

 

Hvordan bør du gå i gang? 

Man kan gribe havearbejdet an på forskellige måder, men der er en måde, som er mest hensigtsmæssig. De fleste begynder ofte med at plante store blomster bede som første led, men så er der mange, der ikke kommer videre efter dette trin. Start derfor med havens grundlag: terrasser, stier, træer og lignende, der fylder meget i haven. Når du har styr på de større projekter, er det nemmere også at få ordnet de mindre, hyggelige projekter.