Kom af med dit ukrudt uden gift

I løbet af de seneste år er danskerne blevet meget bevidste om den mængde sprøjtegift, de bruger i hverdagen, og som resultat deraf ser man nu historisk lave tal for salget af sprøjtemidler til privat brug. Haveområdet er ét af de punkter, hvor der er rigtig store forandringer at spore, og i bund og grund er danskerne blevet opmærksomme på og gode til at finde alternativer til giften. For at bakke op om den positive udvikling bidrager vi her med en række gode råd til, hvordan du bedst muligt fjerner dit ukrudt uden brug af gift.

 

Giften er stadig i haverne

Med den positive udvikling dækket skal det nævnes, at der stadig bruges meget sprøjtegift i de danske haver – der bruges bare mindre end nogensinde før, hvilket er rigtig godt. Giftvejen virker tit som den nemme vej, og til dem som stadig bruger gift til ukrudtsbekæmpelse, kan det på det allervarmeste anbefales, at den bruges rigtigt. ”Rigtigt” betyder i denne sammenhæng, at du bruger en udgave, som er klar til brug.

 

Fjern ukrudtet tidligt

Går du efter at holde din have uden brug af gifte, kan du med fordel have fokus på at fjerne ukrudtet, inden det når at sætte frø – på den måde sætter du aktivt ind over for spredning af ukrudtet. Vil du gøre det så let som muligt for dig selv, kan du fjerne ukrudt lige efter en omgang regnvejr, hvor jorden er blød og medgørlig.

 

Dæk jorden

En anden måde hvorpå man kan holde ukrudtet nede, er ved at dække jorden i dine bed til med træflis eller bunddækkeplanter. Dækker man jorden til på den måde, skal man være opmærksom på flere ting. Blandt andet skal man have blik for, at det organiske materialer formulder, og når det gør det, skal du lægge et nyt lag på. Endvidere skal du huske, at dækning af jorden giver et fugtigt miljø, hvori svampe og snegle trives.

 

Fat kosten

Det er svært helt at undgå ukrudt mellem fliser i indkørslen eller på terrassen, men heldigvis behøver du ikke bruge timer efter timer på knæ for at få ukrudtet væk. Med en stiv kost, som du børster med mellem fliserne, kommer du rigtig langt med at holde ukrudtet nede.