Få helt styr på ph værdien i din havejord

Der er mange haveejere som ikke har styr på ph værdien i deres havejord, hvilket kan gøre det vanskeligt for planterne at vækste ordentligt. Derfor er det essentielt at have styr på ph værdien i sin jord, så man kan give sine planter de bedst mulige forhold og nyde dem i flere år. Med dit eget laboratorie udstyr finder du nemt pH-værdien af din jord og optimerer næringsomsætningen.

 

Optimer jorden til dit formål

Først og fremmest er det vigtigt at finde ud af, hvad man vil med sin jord. Skal der dyrkes blomster, haveplanter eller grøntsager? Så har pH-værdien nemlig en afgørende effekt for den succes, du får med plantningen. Forskellige typer planter har nemlig forskellige krav til optimale jordforhold og pH-værdier.

 

Jordforhold, du skal ramme

Vil du plante almindelige blomster, som ikke er surbundsplanter, ligger den optimale pH-værdi i jorden lige omkring 7,0. Her er jorden ganske neutral, hvilket de fleste blomster og planter egentligt trives i. Vil du derimod plante surbundsblomster såsom rododendron, skal pH-værdien være mellem 5 og 6. Grøntsager trives i en kombination af de to, i en let sur/neutral jord med pH-værdi 6-7. Tag ikke fejl af de tilsyneladende små forskellige i de forskellige pH-værdier. PH-værdien er nemlig afgørende for jordens næringsstofomsætning og optimale luftskifte, som bestemmer høsten af grøntsagerne eller den smukke blomstring af blomsterne.

 

Kom selv i gang med dit eget laboratorie udstyr

Du behøver ikke række ud efter professionel hjælpe for at afmåle og optimere pH-værdien i dit jordbed. Med dit eget hobby-laboratorie udstyr måler du nemt jordens pH-værdi og kan så finde ud af, hvad du skal gøre for at forbedre jorden. Find dit laboratorie udstyr lokalt eller online, som fx hos MIKROLAB og optimer din havejord. Du skal bruge indikatorpapir (pH-papir) til målingen. Dernæst tager du blot en prøve fra jorden, blander op med lidt vand og måler med pH-indikatoren. Er pH-en for lav, kan det være nødvendigt at tilsætte jorden kalk for at øge værdien til at passe til den slags planter, man har i tankerne at dyrke. Husk derudover at nære jorden hvert år med kompost for at opretholde jordens frugtbarhed.