Skal du bygge ny træterrasse?
En stor og lækker træterrasse danner de bedste rammer for grillfester, solbadning og hyggelige, lyse sommeraftener. Med en træterrasse får du nærmest et ekstra rum til din bolig, samtidig med, at du kan få sommeren til at vare lidt længere. Du tænker måske, at det lyder som et uoverskueligt projekt, men med en smule tålmodighed og et par velpåskruede hænder, kan du sagtens lave din egen træterrasse. Alt du skal gøre er at finde dit gør-det-selv gen frem, få fat i de rette materialer og sætte et par weekender af til projektet, og så har du snart en ny og lækker træterrasse.
Hvad kræver det?
At bygge sin egen træterrasse kræver hverken at du er uddannet tømrer eller at du har den store erfaring. Du skal dog have engagementet og gå-på-modet til at gøre det selv, og så er det en fordel, hvis du har hænderne skruet godt på samt en veludviklet logisk sans. At lave træterrasse kræver nemlig en smule planlægning og beregning.
Hvor skal terrassen være?
Det første du skal beslutte er, hvor terrassen skal være placeret. De fleste vælger at bygge terrasse med direkte adgang fra huset, typisk fra stue eller køkkenalrum, men du bør tænke en ekstra gang over, hvor det er smartest at placere terrassen. Er der læ og solskin ud fra stuen, er det naturligvis ideelt at placere terrassen her, men hvis det blæser og der er skygge det meste af dagen, placeres den måske bedre et andet sted i haven.
Find tegneblokken og matematikhæftet frem!
Før du går i gang med søm og hammer, er du nødt til at planlægge projektet. Du kan med stor fordel tegne en skitse af din fremtidige terrasse, så du får form og størrelse på plads. Herefter skal du ud med målestok og måle hvor lang og bred terrassen skal være. Ved at lave en skitse med mål, får du desuden et bedre overblik over, hvor meget materiale, du skal anskaffe dig. Arbejder du det meste af dagen, kan du sagtens lave en terrasse på 10 m2 på en weekend.
Husk den underliggende konstruktion
En træterrasse er ikke blot en håndfuld brædder sømmet sammen til en plade – den kræver også en underliggende konstruktion. Hvor høj den underliggende konstruktion skal være kommer an på, hvor terrassen skal placeres. Skal man kunne gå ud på terrassen fra huset, skal den gerne være nogenlunde plan med huset. Terrassen kommer alt i alt til at bestå af fundamentstolper, underliggende trækonstruktion, der fungerer som skelettet og til sidst terrassebrædder.
Vælg træsort med omtanke
Der findes mange forskellige træsorter på markedet. I og med at træterrassen befinder sig udendørs året rundt, er det en god idé at vælge en slidstærk træsort, der egner sig godt som netop terrassemateriale. Alle træsorter ændrer udseende med tiden og får deres egen patina, men nogle typer kræver mere vedligeholdelse end andre. Tænk derfor grundigt over materialevalg og vær opmærksom på, at det ikke altid kan betale sig at gå på kompromis med prisen – de dyrere brædder holder ofte længere end de billige.
Undersøg byggeprocessen
Har du ikke tidligere erfaring med at bygge med træ, er det en god idé at researche grundigt og finde guides på nettet om byggeprocessen trin for trin. Sørg for, at du har alle de rette materialer og det rette værktøj – godt værktøj af god kvalitet gør arbejdet nemmere og sjovere.
Efterbehandling og vedligeholdelse
Efterbehandling og vedligeholdelse er alfa og omega, hvis du ønsker at bevare en smuk og lækker træterrasse. Det kan ikke undgås at træet ændrer udseende med tiden, men du kan gøre dit for, at træet ikke rådner, revner og bliver skjoldet. Hvordan du skal efterbehandle og vedligeholde træterrassen kommer an på den valgte træsort. De fleste sorter kræver en årlig vedligeholdelse, hvor du vasker brædderne med trærens og skurebørste, gennemgår skruer og søm og efterbehandler med et nyt lag træbeskyttelse eller olie.
God fornøjelse med byggeprojektet og din nye træterrasse!