Det er officielt forår - det er tid til havehygge

Vinteren har været lang, grå og kold, men nu viser kalenderen marts, og foråret er lige rundt om hjørnet. Hvis du er et havemenneske, klør det sikkert i dine grønne fingre for at komme i gang med haven, men der er faktisk god grund til at have lidt tålmodighed. Her er syv gode råd til, hvordan du kan gøre din have forårs klar:

 

Hav tålmodighed

Husk på, at der ikke sker nogen vækst, så længe jordtemperaturen ikke er over syv grader – og der er fortsat en del frost i jorden såvel som luften, selvom kalenderen siger marts. Det bedste du kan gøre, er derfor at have tålmodighed lidt endnu.

 

Fjern ukrudt

Ukrudt begynder at gro tidligere end havens andre planter, og marts og april er derfor et perfekt tidspunkt at fjerne det på, så du på den måde kan gøre haven forårsklar. Hvis du venter til sommer, har ukrudtet fået tid til at gro længere ned i jorden, og det kan derfor være sværere at hive op. Det bedste er at luge for ukrudt cirka hver tredje uge fra marts og frem til midten af sommeren.

 

Beskær træer og buske

Skær eller klip de visne grene og skud, som ikke overlevede vinteren, så dine planter og træer ser pæne og veltrimmede ud. Marts er også en god måned til beskæring. Næsten alle buske og frugttræer kan beskæres nu.

 

Plant forårsplanterne

Nogle hække, buske og blomster kan godt tåle at blive plantet nu. Forsythia, ribes, kirsebærkornel, klatrende vinterjasmin og troldnød (hamamelis) er nogle af de planter, der blomstrer sidst i marts. Af blomster kan du plante stedmoder, forglemmigej og bellis – de kan klare nætter med frost og blomstrer indtil midsommer.

 

Forbered køkkenhaven

Selvom du endnu ikke kan gå i gang med køkkenhaven, kan du stadig gøre den helt klar. Fjern al ukrudt og kultivér jorden med en kultivator. Ved at tildække jorden med plastik kan du varme jorden lidt op, så du kan starte med at plante lidt før tid.

 

Gør græsplænen pæn

Du kan forbedrede græsplænen til den lange sommer ved at fjerne mosset. Det fjernes lettest i marts og april, hvor det ikke sidder så løst fast. Hvis du synes, der er meget mos, skyldes det sikkert, at din jord har en lav pH-værdi. Det kan afhjælpes ved at drysse perlekalk over plænen. Du skal dog ikke gå i gang med plænen, hvis marts er meget kold, da du i så fald vil gøre skade på jorden.

 

Ordn stauderne

Hvis du har stauder i din have, er marts et godt tidspunkt til at få dem trimmet. Klip og soignér dem, så der fri for de visne dele. Du kan omplante dem i slutningen af marts, hvis jorden er tilstrækkeligt tør.