5 gode metoder, hvordan du komme af med mosset 

Mos i græsplænen er mange haveejeres værste fjende, men med disse 5 metoder kan du godt vinke farvel til den uvelkomne planteart.

Hvis du også ser rødt, når du får øje på mos i din ellers velplejede græsplæne, så er du ikke alene. Mos trives rigtig godt i græsplæner, hvor der er skygge, og hvis jorden er fugtig og mangler næring. Når du fjerner mosset, er det vigtigt at få det helt væk fra plænen, så dit græs kan få mest muligt lys og luft. Det kan godt se voldsomt ud, når det meste af dit oprindelige græs er væk, og den bare jord er synlig. Men her er det vigtigt at væbne sig med tålmodighed og pleje græsset, som du plejer. Inden for to måneder vil græsset vokse frem igen, og du vil igen få en flot og velplejet plæne.  Du kan eventuelt benytte det afrevne mos som jorddække i køkkenhaven eller blomsterbedet, da det er med til at holde på fugten i jorden – det er med til at hæmme væksten af krudt. Ifølge Fjordens Have-parkmaskiner er plæneklipperen alfa omega i kampen mod mos og høj græs, 

Men allerførst gælder det om at få fjernet mosset, og det kan du gøre med disse fem metoder:

 

  1. Fjern mos med elektrisk mosfjerner

Den lille maskine kører rundt på plænen med små børster, som river mosset af uden at skære i græsset. Det er en skånsom metode for græsplænen, men til gengæld skal det gentages hvert år for at sikre det bedste resultat. Hvis man kun gør det for eksempel hvert fjerde år, kan den lille maskine ikke klare opgaven.

 

  1. Svits mosset med flydende mosfjerner

Du kan effektivt fjerne mosset ved for eksempel at vande eller strø med mosfjernere beregnet til formålet som for eksempel jernvitriol. Men metoden kan godt være hård mod græsplænen, og det kan efterlade røde rustpletter på træ, beton og sten, hvis du ikke passer på.

 

  1. Fjern mos med god, gammeldags rive

Hvis du ikke har noget imod lidt sved på panden og fysisk arbejde, kan mos tit fjernes rigtig effektivt med en helt almindelig rive med jerntænder. Metoden er god, hvis din plæne ikke er så hårdt ramt. Husk havehandsker, så du ikke får vabler!

 

  1. Fjern mos med græsslåmaskinen

Hvis det fysiske arbejde ikke lige er dig, så kan du få hjælp fra din græsslåmaskine eller plæneklipper. Du kan tilkøbe en moskniv med fjeder for et forholdsvist lille beløb, som du kan tilkoble plæneklipperen.

 

  1. Fjern mos med en vertikalskærer

Hvis din plæne er meget hårdt ramt, eller hvis du skal fjerne mos på et stort areal, kan en vertikalskærer være en god løsning. Hvis du ikke selv har en, kan den for eksempelvis lejes. Vertikalskæreren ridser hele plænen op, så der kommer luft og vand ned til græsrødderne. Plænen ser medtaget ud bagefter, men efter nogle måneder vil der komme nyt og friskt græs op til overfladen.