Genbrug dit regnvand og aflast miljøet og din pengepung

Det kan til tider være ret irriterende at bo i et land som Danmark, hvor det ofte regner meget i sommeren og efteråret. Men de tunge regnskyl kan faktisk også være din bedste ven, i hvert fald hvis du gerne vil leve miljøvenligt og billigt. For med enkelte redskaber kan du opsamle regnvandet, som kan bruges til blandt andet toiletskyl og tøjvask, og dermed spare dig en masse penge i forbrug.

 

Sådan genbruger du regnvandet

Det er faktisk nemmere at genbruge regnvandet, end du måske går og tror. Og alt efter dine behov og ønsker, så findes der flere måder på, hvordan du kan samle dit regnvand på. De typiske er:

  • En regnvandstønde

Regnvandstønden er det mest almindelige valg, for den er ganske simpel at installere og bruge. En regnvandstønde er nemlig bare en tønde, hvor regnvandet fra dine nedløbsrør fylder tønden, før det løber ned i kloakken. Dertil har du i bunden en lille hane, så du kan tappe vand til dine potteplanter. Ulempen ved regnvandstønden er dog, at den kun kan rumme en lille brøkdel af det vand, som løber igennem nedløbsrøret.

 

  • En regnvandstank

En regnvandstank har samme funktion som en regnvandstønde, men fås blot i en større udgave. Typisk kan en regnvandstank holde på én kubikmeter vand.

 

  • Et regnvandsanlæg med en nedgravet tank

Ønsker du at genbruge regnvandet til mere end bare vanding af haveplanter, kan du investere i et regnvandsanlæg, hvor du har en nedgravet vandtank. Vandtanken kan fås i forskellige størrelser og kan rumme omkring fire kubikmeter vand. Regnvandsanlægget kobles til kloaknettet, så overskydende vand kan føres ud i kloakken.

Hvor stor en regnvandsbeholder du har brug afhænger af dit behov. Hvis du skulle opsamle al den regn der rammer dit tag, skulle du investere i en regnvandsbeholder, der kan rumme omkring 66 kubikmeter vand (Hvis dit tag er omkring 150 kvadratmeter). Det er ikke kun en meget stor tank, det er også dobbelt så meget, som det gennemsnitlige menneske bruger på et år. Men helt konkret vil en tank på to til fire kubikmeter kunne klare de væsentligste behov såsom toiletskyl og tøjvask for en almindelig husstand.

 

Hvad kan du bruge opsamlet regnvand til?

Der er mange ting, du kan bruge dit opsamlede regnvand til. Og ifølge Sundhedsstyrelsen og Miljøstyrelsen kan du blandt andet bruge den opsamlede regnvand til:

  • Bilvask

Regnvand er glimrende til at vaske bilen, for du kan nemlig spare på sæben, ligesom du også slipper for kalkstriber på bilen.

 

  • Toiletskylning

Det er en rigtig god ide, at du bruger regnvand til at skylle ud i toilet med. Først og fremmest sparer du penge på vandregningen, da et enkelt toiletskyl bruger omkring to til seks liter vand. Ældre toiletter bruger endda mere. Derudover har det også den fordel, at regnvand ikke indeholder lige så meget kalk, som det vand du får fra vandhanen. Det betyder blandt andet, at du ikke skal afkalke din toiletkumme så ofte, og da snavs typisk sætter sig i den kalkede overflade, sparer du også på energien, når det skal rengøres.

 

  • Tøjvask

Du kan sagtens bruge regnvand i din vaskemaskine. Og da regnvandet ikke indeholder så meget kalk, kan du både spare på vaskemidlet, ligesom det også bliver nemmere at vedligeholde vaskemaskinen.

 

  • Vanding af potteplanter og haveplanter

Regnvand er det mest optimale du kan bruge til at vande dine planter, fordi det netop er mindre kalkholdigt.

Der er generelt mange forskellige ting, som du kan bruge regnvandet til, men der er også emner, som du ikke bør bruge dit opsamlede regnvand til:

  • Drikkevand

Regnvand kan nemlig være forurenet af snavs fra taget og fugleklatter.

 

  • Vanding af frugt og grønt

Medmindre du spiser dine frugter og grøntsager kogte, så er det ikke nogen god ide, at du vander dem. Du kan dog godt vande jorden under dem.

Derudover er det heller ikke smart, at du lader små børn soppe og bade i regnvand, da de kan komme til at sluge det.

 

Derfor er det en god ide at genbruge regnvandet

Der er mange gode argumenter for at genbruge regnvandet. Først og fremmest sparer du masser af penge på dit vandforbrug, da en tank på to til fire kubikmeter ville kunne levere nok vand til tøjvask og toiletskyl, som sluger mest vand i vores dagligdag. Gennemsnitligt ville du faktisk kunne halvere dit vandforbrug og spare op til omkring 900 kroner om året.

En regnvandstank kan ligeledes også sikre kloakkerne i tilfælde af skybrud, og kan dermed være med til at forebygge oversvømmelser.

Og slutteligt, så er det bare mere miljøvenligt at genbruge regnvandet.