Gør dine havemøbler sommerklar med disse enkle tips

Kalenderen siger snart sommer, og det betyder frem med havemøblerne. Med disse tips sørger du for, at dine havemøbler bliver så gode som nye.

En klog person sagde engang: ”Intet er større end forventningens glæde,” og den følelse betegner maj måned meget rammende. Maj er fuld af forårsforventninger om sommerens snarlige kommen, og for de fleste kribler det i kroppen for at komme udenfor og få glæde af haven, som har ligget i vinterdvale i flere måneder.

Der er heldigvis flere ting du kan gøre i maj måned for at beskæftige dig selv indtil temperaturen når sommerpunktet. De indebærer for eksempel at gøre dine havemøbler helt klar, så de bliver så gode som nye. Det er vigtigt at pleje sine havemøbler rigtigt, så de holder længere.

For alle havemøbler gælder det, at det er en god idé at stille borde og skråt, så regn kan rende af, eller at sørge for, at de står i læ. På den måde begrænser du rust, råd og svamp. Desuden er det en god idé at beskytte bordoverfladen med en voksdug.

Når det er sagt, er der forskel på, hvordan du skal pleje dine havemøbler alt efter hvilket materiale, de er lavet af. Herunder har vi samlet de bedste tips til, hvordan du plejer og vedligeholder dine havemøbler efter hvilket materiale, de er produceret i.

 

Havemøbler i plastik

Havemøbler af plastisk er ofte i den billige ende, og derfor er der heller ikke altid tale om møbler i den bedste kvalitet, som holder sæson efter sæson. Til gengæld kræver de ikke særlig meget vedligeholdelse. Vand og mild sæbe forår og efterår kan gøre arbejdet. Vil du gerne have møblerne til at holde længere, kan det være en god idé at opbevare dem indendørs, når du ikke bruger dem, så de dermed undgår at blive hurtigt slidt.

 

Havemøbler i jern

De romantisk udseende smedejernsmøbler er en klassiker i mange danske haver, hvor de tilføjer haven et dekorativt look. Desuden er de robuste og tåler stort set al slags vejr, og de egner sig derfor godt til den danske sommer. Rengør møblerne med vand og sæbe, når det er tid til at sætte dem frem, men husk at tør dem af efterfølgende, så der ikke opstår rust. Det kan eventuelt være en god idé at slibe dem og male dem, hvis de trænger. Du kan for eksempel prøve med en iøjnefaldende farve som blå, gul eller rød, hvis du vil sætte ekstra spræl på haven.

 

Bejdsede havemøbler i træ

Hvis du har havemøbler af fyrretræ, er det ofte behandlet med maling eller anden form for lakering, da de ellers hurtigt ville rådne. Er dine møbler malede, skal du male dem cirka hvert fjerde forår. Hvis de er behandlet med træbeskyttelse, skal møblerne have et nyt lag bejdse hver år. Husk at opbevar møblerne i tørre omgivelser om vinteren.

 

Havemøbler i teaktræ

Modsat almindeligt fyrretræ er teaktræ mere modstandsdygtigt over for råd og svamp, da træet fra naturens side har mange olier, der virker som en slags imprægnering. Men hvis du ikke vedligeholder dem, vil de med tiden blive sølvgrå. Derfor er det vigtigt at opfriske møblerne med olie beregnet til teaktræ hver forår.