Husejer – anlæg en flot have

Haven er for mange danskere et frirum, hvor gode sociale stunder, udforskende grønne fingre og leg finder sted i dejlige omgivelser med sol og frisk luft. Derfor holder mange af deres højtelskede oaser. Men ligegyldigt hvor meget eller hvor lidt, vi elsker vores haver, så er der kun 24 timer i døgnet. Sagt på en anden måde: Det er de færreste, som har hverken tiden eller energien til at investere sig selv så meget i pasningen af haven, som den måske efterspørger.

 

Åbn dørene for nyttedyrene

Ligesom så mange ting her i livet, er det første skridt at acceptere, at du ikke kan alting på samme tid. Så i stedet for at stresse over, at du måske ikke får brugt så lang tid i haven, som du synes, eller at du får grå hår over, at du ikke kan få bugt med ukrudt, græsslåningen osv., så værdsæt i stedet at lidt liv og vildskab i haven også er med til at øge biodiversiteten. Det tiltrækker i øvrigt også nyttedyr som pindsvin, der spiser skadedyr som fx dræbersnegle. Du kan med fordel reservere et hjørne af haven til dette. Det giver også færre kvadratmeter at holde styr på.

 

Undgå for meget ukrudt – og grå hår

Græsplænen er en selvskrevet del af et haveanlæg i Danmark. Derfor er der også mange, der undervurderer den arbejdsbyrde, der egentlig ligger i at passe den. Men hvis du slår græsset en gang om ugen, er der også mange typer ukrudt, som ikke får lov at invadere din have. Det er naturligvis en stor, tidskrævende og praktisk talt umulig opgave at få en have uden ukrudt, men der kan som nævnt også være en idé i at omfavne lidt vildskab i haven. Ukrudt kan dog begrænses på flere måder: Kantfliser rundt om græsplænen og bedene. Du bør i øvrigt anlægge mange små bede i stedet for ét stort. Ud over det er nemmere at holde, så kan et stort bed, der er blevet invaderet af ukrudt, føles meget demotiverende for selv den mest passionerede haveejer. Du kan med fordel dække jorden i dine bed med flis eller bunddækkende planter for at undgå ukrudt.

 

Snak med en anlægsgartner

En sidste ting, som du skal overveje, hvis du gerne vil have en ny, frisk og dejlig have, er, at det er klogt at have mange af de samme slags planter. Og gerne nogle med lavt plejeniveau. Hvis du ønsker en have, der er så nem at holde som muligt – uden at gå på kompromis med det æstetiske, så er der altså en del ting at tage sig af og en masse fod- og benarbejde, som lægger forud for, hvad der blevet gennemgået her. Hvis du ikke har tiden, men ønsker en flot have, så kan du derfor overveje at kontakte en professionel anlægsgartner, som fx BM Service & Brolægning. Kyndig hjælp og erfaren rådgivning fra en anlægsgartner er nemlig guld værd – både for dig og for din have.

Virksomhed: BM Service & Brolægning ApS