Ved du, hvornår du bør beskære træer?

 

Hvornår beskærer du dine træer og buske? At beskære træer kan være nødvendigt af sikkerhedshensyn, og kan også være rart at få gjort for at få mere lys ind – men der er også ulemper ved at gøre det.

Som udgangspunkt skal man ikke beskære træer i skove. Til gengæld er der tit behov for at foretage en beskæring af træer i byer, parker, samt langs veje og i haver for at undgå, at der opstår problemer i dagligdagen. Det skriver Henrik Ravn Træpleje, som især beskærer træer og buske for kunder i København, Taastrup og Roskilde på deres hjemmeside. De nævner på hjemmesiden følgende situationer, som de mest almindelige at vælge en træbeskæring og beskæring af buske i:

 

- Man ønsker mere lys

- Grene er til gene i forhold til for eksempel bygninger og ledninger

- Der er døde eller døende grene, der kan være til fare

- Man ønsker en mere harmonisk udseende krone, som for eksempel ikke har grene der krydser eller spidse grenvinkler

 

Hvad kan der ske ved at beskære et træ?

Grunden til at det kan være problematisk at udføre beskæring af træer og buske, er at de skal bruge energi på at hele deres sår igen. Det er derfor, man kun bør beskære dem, når man har en god grund. Den bedste grund er naturligvis de sikkerhedsrelaterede hensyn, men det kan også være rart at få det gjort for at få bedre lysindfald indenfor og for at få et flottere træ.

 

Hvornår er det bedste tidspunkt?

Selvom du kan beskære dine buske og træer hele året, er det bedste tidspunkt om sommeren. Det er nemlig ikke alle planter, der kan tåle at blive beskåret eksempelvis om vinteren.

 

Andre gode hensyn at tage

Der er risiko for at de sår, der kommer efter beskæringen giver anledning til at bakterier og svampe angriber træet. For at mindske risikoen for dette, er det bedst at man bruger en skarp beskæresaks eller en sav – på den måde bliver snittet så ”rent” som muligt.

I forlængelse af ovenstående er det også oplagt at nævne, at du bør skære de eventuelle grene af, som har skader, de som er visne og de, der er blevet angrebet af sygdom. Grene, der vokser på tværs og derfor krydser andre grene bør også skæres af, fordi barken ellers kan blive slidt ned, hvorved det område af træet har mistet sin beskyttelse mod angreb af svampe, bakterier og sygdomme.

 

Gør det nemt for dig selv

Et tip til at slippe for meget arbejde med træbeskæring er faktisk at simpelthen købe træer og buske, som i deres størrelse passer til det sted de skal stå i haven. Jo bedre plads de har til at vokse på, jo sjældnere skal du have saksen eller saven frem.

 

Generelt er det en vurderingssag, om et bestemt træ eller en busk skal beskæres eller ej – men udgør det en sikkerhedsmæssig risiko, bør du naturligvis altid sørge for at få det gjort. Hvis du overvejer at beskære et træ af æstetiske årsager, kan du eventuelt tage en snak med en fagmand og få hans vurdering af, om det er det værd set i forhold til den energi træet skal ofre på at hele.