Er dine fingre kun lysegrønne?
Havepleje er en videnskab i sig selv, og det kan være svært at finde rundt i plante- og blomsterjunglen. Mens nogle blomster og planter kan klare sig året rundt i din have, skal andre ind og overvintre, og mens nogle nyder at få slukket tørsten hver eneste dag, trives andre bedst med en tørkeperiode på flere uger. At få grønne fingre kræver research og øvelser, og er du nybegynder inden for området, er dine fingre måske endnu kun meget lysegrønne.
Her får du 6 gode råd til, hvordan du holder din have frisk året rundt:
-
Tænk over hvor meget arbejde, du vil lægge i haven
Går du også og drømmer om at få en smuk lille oase af en have med farverige blomster og spiselige sager? Før der går alt for meget gartner i den, bør du dog overveje, hvor meget tid, du kan og vil lægge i din have. Skal din have blomstre med alt hvad et grønt hjerte kan begære, kræver det nemlig, at du lægger megen tid og knofedt i den – i nogle sæsoner flere timer ugentligt. Ønsker du ikke at skulle bruge meget af din fritid på havearbejde er det en god idé at vælge planter og blomster, der for det meste kan passe sig selv.
-
Lav din research, før du planter
Uanset hvor meget tid, du vil bruge på havearbejde, kræver det en portion research. Sørg for, at du har læst grundigt om, hvad de forskellige planter og blomster kræver af dig, og find på den måde de planter, der passer bedst til den tid og energi, du ønsker at lægge i havearbejdet.
-
Sol, skygge, vand, tørke?
I din research bør du læse op på, hvor ofte de forskellige blomster og planter skal vandes, om de trives bedst i skygge eller sollys, om de kan klare kolde temperaturer, om de kræver gødning og lignende. Det kan godt betale sig at være grundig i researchen, så du ikke står tilbage med en kedelig og vissen have om 6 måneder.
-
Ned på knæ og frem med riven
Med en beplantet have kommer du aldrig helt uden om havearbejde. Det gælder især, hvis du går op i at holde din have sund, frisk og smuk. Sørg for at luge, så ukrudt ikke får lov at tage over, og vand de forskellige planter ved behov – nogle gange klarer det danske vejr vandingen helt af sig selv. Sørg desuden for at holde øje med både plantesygdomme og angreb fra dyr.
-
Spis din have – året rundt
Det er noget meditativt og tilfredsstillende ved at kunne høste frugt, grøntsager og urter fra egen have, og mange danskere vælger derfor at anlægge køkkenhaver med alt fra gulerødder til lækre sommerbær. Køkkenhaver kræver dog som udgangspunkt lidt mere arbejde. Sørg for jævnligt at luge for ukrudt, vande og holde angreb fra snegle, insekter og andre dyr væk. Det kan være en god idé med et hønsenet. Nogle råvarer kan ikke tåle frostgrader, men med et drivhus kan du nyde hjemmedyrkede råvarer året rundt.
-
Tag et stykke af haven med ind
Der er mange fordele ved at have en beplantet have, og en af de helt store er, at du altid kan tage et stykke af haven med ind. Du kan lave smukke buketter af årstidens blomstre, der kan glæde både dig selv, og dem du har kær. Sommerens frugter og bær kan syltes og gemmes til de kolde vinteraftner, og urtehaven kan forvandle et hvert ordinært måltid til noget ekstraordinært.
Lav Selv Guiden ønsker dig held og lykke med haveprojektet!