Sådan giver du din orkide en lang levetid

Blomster er smukke og dekorative, men de er meget mere end det. Undersøgelser har vist, at blomster og planter kan have sundhedsfremmende virkninger, og at de helt konkret kan forbedre indeklimaet i hjemmet. Der er altså mange grunde til at have blomster stående i hjemmet, og når det gælder de dekorative aspekter, varierer personlige præferencer helt naturligt fra person til person. Er du en orkide-person, er du havnet det helt rette sted. Vi har nemlig samlet en række gode råd og husmodertips, som kan hjælpe dig til at forlænge levetiden på din orkide. At se en blomst trives og skyde igen og igen kan være noget af det mest bekræftende, og derfor kan det på det varmeste anbefales alle orkide-ejere at læse med her.

 

Vand og lys

At blomster skal vandes, står på side 1 i Blomster for dummies-håndbogen, men at de faktisk skal vandes rigtigt og tilpas afhængig af blomstens sort og type, kan være nyheder for nogen. Orkideer er nemme at passe, og blandt andet derfor er de en stor succes i de danske hjem. Med en ugentlig vanding giver du orkideen lige det, den skal bruge. Stiller du den desuden lyst men ikke i direkte sol, giver du den de allerbedste forudsætninger for at leve godt og længe.

 

Orkideer skal selv trække vand

Hvis du vil have en orkide, der lever længe, skal du opdatere dit eksisterende syn på, hvordan man vander planter. En orkide skal nemlig helst have lov til selv at trække det vand, den skal bruge, og det gør du bedst på følgende måde. Kog lidt vand og lad det køle helt ned. Sænk din orkide ned i vandet og lad den trække i en times tid eller to og lad den derefter tørre på et stykke køkkenrulle. Herefter stiller du den tilbage i potten, og denne manøvre gentager du én gang om ugen. Det tager lidt ekstra tid end en normal vanding, men det giver dig en orkide, som har det rigtig godt.

 

En orkide skal visne for at leve

Det allersmukkeste ved orkideen er dens blomster, og sådan er det for langt de fleste blomster. Derfor gælder det om at få orkideen til at blomstre igen og igen, og det kan du gøre ved at lade blomsterstænglen visne, når blomsterne engang er drysset af. Giver du stænglen tid til at visne selv, viser det sig nogle gange, at den endnu ikke var helt udtjent, og at den kan blomstre igen. Du kan være heldig, at der bryder helt nye sidegrene frem med flere blomster

 

Omplant din orkide

Ved at bruge lidt tid på at omplante din orkide med 1-2 års mellemrum får du en blomst, som lever markant længere og har det bedre. Når du omplanter, tager du planten ud af potten og fjerner de rødder, som er rådne. Friske rødder er lyse eller grønlige, og er de ikke det, kan du roligt fjerne dem. Selve omplantningen skal ske med såkaldt orkidejord, som består af barkstykker. Det er meget vigtigt, at du bruger bark og ikke alt muligt andet jord, for en orkide optager nemlig sin næring gennem rødderne, som skal have luft.

Følger du disse simple råd er du et stort skridt nærmere en sund orkide, som lever længe.