Må man stå for træfældning selv?

Der er næsten ikke nogen mere tilfredsstillende følelse, end følelsen af, at man kan ordne det store arbejde selv. Hvis man har et eller flere træer i haven som man ønsker at få nedlagt, kan det være fristende at stå for træfældningen selv. Men må man overhovedet det?

Svaret er ganske enkelt: ja! Det må man gerne. Faktisk er der slet ingen gældende love eller bestemmelser der forbyder dig at fælde dine træer selv – uanset højde. Så hvis du ønsker at finde motorsaven eller øksen frem, og gå i krig mod moder natur i din baghave, så er du altså velkommen til det.

Bare vær opmærksom på, at træfældning bestemt ikke er ufarligt, så du skal have godt styr på det inden du begynder.

 

Sådan fælder du et (mindre) træ i din have

  • Kend højden på træet: Det er helt og aldeles essentielt, at du måler højden på træet, inden du går i gang med træfældningen. Du skal sikre dig, at det ikke rammer dit eller naboens hus, legehuset eller carporten. Det er ikke det værd.
  • Bind reb fast oppe i træet: 1-2 reb bindes fast så højt som muligt, så du kan have nogen til at stå og trække i træet når det fældes. Dette medvirker til, at træet vælter i den ønskede retning.
  • Lav et forhug i træet i den ønskede retning: Forhugget, eller kilen, bestemmer, hvilken retning træet skal vælte. Kilen laves ved først at lave et skråt snit nedad, for derefter at “møde” enden af det snit med et vandret snit. Det giver et trekantet forhug i træet.
  • Påbegynd savning fra den modsatte side: Sav ind i træet indtil der er cirka 1-2 cm til kilen.
  • Skub til træet: Skub til træet (i den ønskede retning) indtil det vælter. Evt. hjælpere trækker med. Hvis træet ikke rykker sig, kan du save lidt længere ind.
  • Oprydning: Nu skal træet såmænd bare fjernes, og rester (blade, grene og andet) skal fejes væk fra haven. Voilà - du har nu bedre udsyn i din have.

 

Få hjælp af en professionel

Træfældning og stubbefræsning kan udføres privat, men det kan være en større opgave med sikkerhedsrisici. Hvis du er i tvivl om, hvordan træfældningen skal udføres, eller hvis træet virker for stort, kan det være bedre at få hjælp af en professionel. De har erfaring og ekspertise med træfældning og sørger for, at det bliver gjort på sikker vis.