Undersøg dit vandsystem og undgå bakterien 

Hvert år smittes omkring 100 danskere med den alvorlige form af lungebetændelse, som forårsages af bakterien Legionella pneumophila. Symptomerne er mange og indebærer bl.a. høj feber og tør hoste, og behandling af infektionen kræver ofte en indlæggelse på sygehuset. Bakterien formerer sig i lunkent vand, og du kan derfor bekæmpe bakterien ved at undersøge dit vandsystem.

 

Overvej hvordan dit vand behandles

Både drikke og brugsvand er betegnet som ferskvand, som er netop den type vand, som legionellabakterier kan leve i. Bakterien smitter som oftest ved, at der indtages inficeret vand. At indtage inficeret vand betyder ikke nødvendigvis, at vandet drikkes direkte, men kan også opstå gennem f.eks. damp fra et bad, hvor vandet har været smittet af bakterien. Det betyder, at du må overveje nøje, hvordan dit vand behandles, hvis du vil være sikker på, at bakterien ikke formerer sig hos dig.

 

Hvordan undgår jeg, at legionella formeres i mit drikke og brugsvand?

Legionella formerer sig i vand, og den bedste måde at sikre sig mod bakterien er ved at sørge for, at alt varmt og koldt brugsvand har en temperatur på mindre end 20 og mere end 50 grader. Bakterien lever desuden bedst i stillestående vand. Det betyder, at bakterien ofte lever og formerer sig i forskellige rør, som er koblet på f.eks. brusebade, toiletter eller aircondition, og du kan derfor med fordel tjekke sit vandsystem for at undgå, at bakterien kan leve hos dig. At tjekke dit vandsystem betyder f.eks., at du må tjekke vandrør, som leder vand rundt til forskellige vandudladere, og det kan samtidig  være en god idé, at lade f.eks. vandhaner og brusere skylde igennem, hvis du i en længere periode ikke har været hjemme.

 

Få en professionel vurdering og undgå sygdom

Er du i tvivl om, om du selv har redskaberne til at tjekke dit vandsystem og samtidig sørge for, at legionellabakterien ikke flytter ind hos dig, kan det være en hjælp at søge professionel vurdering. Du kan overveje, om du skal have installeret et rensningsanlæg, hvis dit hjem er i fare for at blive smittet af bakterien, og til dette vil du få brug for professionel hjælp. Virksomheden BIN-X udvikler sådanne systemer og kan være behjælpelige med at hjælpe netop dig, så du ikke smittes af bakterien.