LED-belysning er både trendy og fordelagtigt

Forkortelsen LED står for Light Emitting Diode og er af forskellige årsager langt mere holdbar end den teknologi, vi ellers bruger. En almindelig glødepære bruger ca. 10 % af energien på at skabe lys, hvor de sidste 90 % bliver omdannet til varme. En LED-pære derimod, omdanner kun energien til lys og skaber ingen nævneværdig varme.

 

Fordele ved LED-lyskilder:

  • LED skal holde længere end andre pærer
  • LED sparer dig for mange penge
  • LED pære skaber et naturligt lys
  • LED giver fuld lysstyrke med det samme, den tændes
  • LED-lyset kan dæmpes
  • LED indeholder ingen infrarød eller ultraviolet stråling
  • LED lader sig ikke påvirke af kulde og vibrationer

 

LED-belysning medfører enorme el besparelser

En af årsagerne til at LED-belysning medfører store økonomiske besparelser er, at de har en utrolig lang levetid. De LED-pærer der lever længst tid holder faktisk til op mod 50.000 timer. Hvis man omregner dette til et normalt dagligdagsforbrug af en lampe, svarer det til 50 år. Der er selvfølgelig forskel på, hvor lang tid LED-pærer lever, men én ting er sikkert, og det er, at de med garanti holder længere tid end en almindelig glødepære. En almindelig glødepære lyser i gennemsnit ca. 1000 timer, hvorimod de mindst holdbare LED-pærer holder i ca. 15.000 timer. Der skal ikke et geni til for at se, at man altså uanset hvad, kan spare sig selv for mange pæreskift ved at skifte til LED-belysning. Udover den lange levetid har LED-pærer også et noget lavere energiforbrug end almindelige glødepærer. En 60 watt glødepærer kan f.eks. uden problem skiftes ud med 5 watt LED-pærer. Du får energimæssigt det samme ud af den, og du får samtidig et mere naturligt lys.
LED-pærer er rigtig nok dyrere end glødepærer, når du køber dem, men i længden vil du kunne spare en masse penge både på elforbrug og køb af nye pærer.

 

Flere byer udskifter gadelamper

Flere byer har hørt rygter om den energibesparende LED-lyskilde, og nogle har allerede skiftet mange gadelamper ud. Ifølge ugeavisen.dk har Kolding Kommune allerede skiftet tusindvis af gadelampepærer ud med LED-pærer. Ikke nok med at det sparer kommunen for utrolig mange penge, giver det også et klarere lys og en bedre sigtbarhed på veje og fortove. Det har vist sig at LED-belysning giver Kolding Kommune økonomiske besparelser på op til 70%.

Københavns Kommune udskiftede allerede i 2013 en del af deres gadebelysning med LED-pærer. Det giver ifølge Ugeavisen Kolding kommunen en besparelse på over 50% af energiforbruget til gadebelysning.

 

Øget velfærd hos dyr

Ikke nok med at LED-lyskilder giver store økonomiske besparelser, så er den også med til at øge både menneskers og dyrs velfærd.
Der dør årligt ca. ni millioner smågrise i Danmark. En stor årsag til dødeligheden er smågrisenes mangel på D-vitamin, som man bl.a. kan tilegne sig gennem solens UV-stråler. Forsøg har vist, at UV-lamper kan øge smågrisenes niveau af D-vitamin, hvilket kan mindske den høje dødelighed. Indtil nu har det dog desværre været sådan, at de UV-lamper der findes på markedet har været for dyre i elforbrug at installere i store grisestalde. Men med den nye udvikling i LED-teknologien, medfølger der håb for de små grise. Man arbejder nemlig i øjeblikket på LED-lamper med UV-stråler, der er lavet til grisestalde for at øge D-vitaminoptaget hos smågrisene, og som samtidig er økonomisk overskuelig for pattegrisproducenterne.

 

Øget velfærd hos mennesker

Også på sygehuse, plejehjem, skoler, erhverv mm. hører man om bedre velfærd og trivsel efter skift til LED-belysning. Det kan bl.a. skyldes det mere naturlige og dermed behagelige lys som LED-pærerne udsender. LED-har den fordel, at man kan ændre på lysstyrken, og man kan dermed få LED-belysningen til at agere som solens lys. De der døjer med vinterdepression kan altså med stor fordel udskifte deres belysning til LED-belysning og dermed nyde godt af det naturlige lys året rundt.
Det kan derfor være en god idé for virksomheder, industri og endda private at skifte til LED. En af de virksomheder som bl.a. tilbyder LED-belysning er Led-Tek, som arbejder med LED vejbelysning og parkbelysning til offentlige virksomheder.