Derfor bør du efterisolere dit loft

 

Spoler alert. Vi kan lige så godt starte med pointen. Du kan hente en god besparelse hjem på varmeregningen, hvis du efterisolerer dit loft. Faktisk er efterisolering af dit loft og tag en af de ting, du kan gøre, som vil kunne hjælpe dig mest med at reducere varmeregningen. Typisk tabes der 12 % mere varme gennem taget, end der gør gennem ydervæggene – så taget er mange gange et godt sted at starte. Men hvornår kan det egentlig betale sig?

Fordi taget er en stor flade, og fordi varme søger opad, er det et sted i huset, hvor du kan miste rigtig meget varme. Så er dit hus ikke helt ungt længere, er det en god idé at undersøge, hvor god isoleringen er.

Hvor nemt det er at isolere, afhænger især af, om der er fri adgang eller ej. Er loftet uudnyttet, er der ofte nem adgang til isoleringen under tagfladerne. Er der derimod tale om udnyttede loftrum, kan det være sværere at komme til isoleringen. Hvis du står og har planer om en større ombygning eller renovering, vil det i mange tilfælde være en god anledning til at kigge på isoleringen. Naturligvis især, hvis husets tag trænger til at blive skiftet ud.

 

Hvad siger lovbøgerne?

Faktisk eksisterer der et krav om, at den varmeisolering, du laver, skal være rentabel. De pågældende lovkrav angående efterisolering træder ind idet, du vil udskifte tagdækning, spær og loftsbeklædning; ændre selve tagkonstruktionen; eller udskifte materialet i tagdækning, tagplader eller tagsten, eller får lagt et nyt lag ovenpå. Det er en god idé at læse op på dette på nettet.

 

Hvad siger forsikringsselskabet så til det?

Inden du påbegynder arbejdet med at efterisolere, bør du tage kontakt til dit forsikringsselskab. De bør kende til dine planer, da efterisoleringen vil påvirke fugtforholdene i dit hus, og derfor også husforsikringens eventuelle dækning af råd og svamp.

 

Kan du gøre det selv?

Visse opgaver i arbejdet med efterisolering kræver, at du får fat i en fagmand – men andre kan du vælge selv at tage dig af. Grunden til at du formentlig ikke bør gøre det hele selv er, at nogle af de materialer der bruges til isoleringen indeholder kemikalier, som af EU anses for at være skadelige. Det er derfor vigtigt at have en viden om, hvordan man skal håndtere materialerne, og hvilke man skal være særligt forsigtig med.

 

Kan det overhovedet betale sig?

Ikke overraskende er det, at du bør finde ud af, hvor tykt et lag isolering der ligger på loftet på nuværende tidspunkt. Er der i forvejen et lag på mindst 200 mm, som er i ordentlig stand, kan det som regel ikke betale sig at efterisolere. Hvis den eksisterende isolering og dampspærre er trampet flad eller beskadiget, kan det være nødvendigt at fjerne den. Ellers kan du roligt isolere ovenpå.