Skift dine døre og vinduer og energioptimer dit hus

Er dit hus utæt, og fyrer du for fuglene? Så kan det være, at du skal få energioptimeret dit hus. Det kan nemlig spare dig for en masse penge, faktisk op mod halvdelen af din nuværende varmeregning. Og så er det også kun godt for klimaet, at du begrænser din boligs varmetab.

 

Dette kan du gøre for at energioptimere dit hus

Når du skal energioptimere dit hus, er der mange steder, du kan starte. Nogle løsninger væsentligt nemmere end de andre, hvor nogle løsninger til gengæld kan være meget dyre. Du kan blandt andet gøre følgende:

  • Udskifte dine døre og vinduer

Hvis dit hus har gamle vinduer, kan du med fordel udskifte dine vinduer til nye og bedre isolerende vinduer. Dermed sparer du mange penge på varmen.

  • Udskifte dit tag

Det kan godt virke som en ret drastisk beslutning at udskifte dit tag, derfor kan du også nøjes med at isolere dit loft, hvis dit tag stadig er i en fornuftig stand og har flere år tilbage at leve i. Er taget dog noget medtaget, kan det være en fordel at skifte det ud før tid.  

  • Isolere dit loft

Den mindre drastiske løsning er at isolere loftet. Dette kan du blandt andet gøre med et tykt lag granulat, som bliver blæst ud på loftgulvet. Du skal dog her være opmærksom på, at du får tilpasset loftet med plader og en ny gangbro, alt efter tykkelsen på den ekstra isolering.

  • Isolere dit gulv

Du kan også isolere dit gulv med ”blå isolering”, som er nogle meget hårde og kompakte blå plader. Denne type isolering er bedre end den klassiske mineraluld, da den, på grund af sin kompakthed, forbliver isolerende i meget lang tid.

  • Isolere din kælder

Hvis dit hus har en kælder, kan du med fordel isolere kældervæggene. Dermed sikrer du dig, at kulden ikke trækker ind og køler huset for meget. Ligeledes skal du heller ikke bruge unødvendig meget varme på at opvarme kælderen.

  • Skift til billigere opvarmning

Hvis du har et gammelt oliefyr, kan det være en rigtig god ide, at skifte den ud med en anden varmekilde. Faktisk opnår du den største økonomiske besparelse, når du skifter måden du opvarmer dit hus på ud med et billigere alternativ.  

Inden du begynder at kigge på andre varmekilder, skal du have undersøgt, om du er underlagt en tilslutningspligt. Tilslutningspligten eller forblivelsespligten betyder at din ejendom er forpligtet til at modtage fjernvarme, og at du dermed er tvunget til at bidrage økonomisk til den kollektive forsyning. Er du ikke underlagt en tilslutningspligt, er du fri til at benytte dig af andre varmekilder, hvis fjernvarmen er særligt dyr i dit område. Her er opvarmning fra et biobrændselsanlæg at foretrække, da den både er billigere og mere energirigtig. Det er i øvrigt tinglyst, om hvorvidt din bolig er underlagt en tilslutningspligt. Er du i tvivl, kan du kontakte kommunen, som kan oplyse dig om det.

 

Derfor skal du energioptimere dit hus

Der er mange gode grunde til at energioptimere dit hus. Og er du i tvivl, så kan du altid kontakte Bjarne fra Tømrerfirmaet Henrik Kristoffersen, som gerne hjælper dig på vejen.

Der kan være gode penge at spare, hvis du energioptimerer dit hus tilstrækkeligt. Ved at foretage enkelte ændringer i dit hjem, som at efterisolere loftet og kælderen eller at udskifte vinduerne i hele huset, sikrer du dig, at varmen ikke fosser ud. Det kan i sidste ende mærkes på både privatøkonomien og på klimaet, og det er derfor du skal energioptimere dit hus.”

 

Så meget kan du spare på at energioptimere din bolig

Det er forskelligt fra husstand til husstand, hvor meget du kan spare ved en energioptimering. Ligeledes er det ikke alle husstande, hvor det kan betale sig at investere i en energioptimering. Som tommelfingerregel, så anbefales det, at du energioptimere din bolig, hvis den er fra før 1970 og koster dig over 15.000 kroner om året i opvarmning. Eller hvis din bolig er fra før 1980, og koster dig over 10.000 kroner årligt i varmeregning.

Alt efter hvor gammelt dit hus er, og hvilken opvarmningsmetode du bruger, kan du faktisk spare op mod 50 procent af din varmeregning. Det kan i sidste ende alligevel godt løbe op i flere tusinde kroner i ren besparelse.