Du kan godt selv isolere med papiruld, men...
Hvis du skal have dit loft isoleret med papiruld, tænker du måske over, hvorvidt det er noget, du kan gøre selv, eller skal have en professionel håndværker til at hjælpe med? Og faktisk må og kan du godt selv gøre det. Men er dette det rette valgt for dig? I dette blogindlæg hjælper vi dig med at komme frem til den bedste beslutning.
Gode grunde til at vælge papiruld
Først og fremmest kommer her nogle fordele ved omtalte materiale. Papiruld er et godt valg, når loftet skal have en god omgang isolering. Ligesom andre former for isolering hjælper det dig til at spare ganske betydelige beløb på varmeregningen. Derudover har denne type af isolering nogle unikke karaktertræk. Papiruld kaldes også for papirgranulat. Selvom papiruld er en rigtig god opfindelse, så er det faktisk også en ganske gammel opfindelse. Det var helt tilbage i slutningen af 1800-tallet, at man fandt på at isolere med aviser. Ikke overraskende har papirulden dog udviklet sig siden dengang, blandt andet i form af nye tilsatte mineraler (blandt andet borsalt) og kemikalier som bidrager med vigtige funktioner, såsom at undgå brandfare. Den såkaldte borsalt (og ja, det er uden ’d’), holder heldigvis ubudne gæster som mus og rotter væk, da de ikke kan tåle at opholde sig i det.
Her er nogle af fordelene ved papiruld:
- Opsuger fugt
- Afgiver fugt
- Modvirker angreb af råd og mug
- Holder skadedyrene væk
- Kan ikke brænde
- En dampspærre er ikke nødvendig (det er den ved andre typer af isolering)
Man kan gøre det selv, men...
I denne artikel vil vi ikke give en helt dybdegående vejledning til at udlægge papiruld som isolering, men vi vil give en overordnet beskrivelse af de trin, der kræves. På den måde kan du få en fornemmelse af sværhedsgraden, sådan at du forhåbentlig vil være rustet til at kunne tage stilling til, om du vil udføre arbejdet selv eller hyre en fagmand til opgaven.
Dette skal der til for at kunne udlægge papiruld:
- Det kræver det rette teknik. Mere præcist skal du være i stand til at fordele materialet på den korrekt måde i form af ikke at blokere for alle ventilationssteder.
- En gangbro. Det kræver en gangbro at kunne foretage en isolering med papiruld, fordi du skal have noget at stå på, når du arbejder. Hvis du har en gammel gangbro, bør du formentlig lave en ny, da den gamle nemt kan tænkes have en afstivende effekt på dit tag.
Overvej at snakke med en fagmand, fordi...
Det måske bedste argument for at lade en professionel om arbejdet er, at der før er set eksempler på forkert efterisolering. Det har vist sig at medføre:
- Fugtskader på huset, fordi der kan komme fugt og svamp. Det kan være dyrt at få gjort noget ved – og så kan det jo i øvrigt være sundhedsskadeligt.
- Hele idéen ved efterisolering er jo som bekendt at spare penge på varmeregningen – men hvis det ikke bliver gjort ordentligt, ja så bliver dette potentiale for at spare penge jo naturligvis heller ikke udnyttet ordentligt.
Du finder mange dygtige fagmænd, befinder du dig i området omkring Randers, kan du eventuelt ringe til Tømrerfirmaet Bækkenlund Byg for professionel sparing.
En vurderingssag
Når alt dette så er sagt, så er det en vurderingssag, om du selv skal efterisolere med papiruld eller ej. Det gode råd er måske at være realistisk omkring egne evner. Og for at være det, så skal man selvfølgelig vide, hvad det kræver. Det håber vi, du har fået et indtryk af nu, men det kan også anbefales at lede videre efter eksempelvis en grundig vejledning på nettet, for bedre at kunne vurdere om du selv bør håndtere opgaven eller ej.
Et andet godt råd, vi ind i mellem giver her på bloggen, er at kontakte en fagmand, hvis du ikke er helt sikker på, at du selv vil klare opgaven. De fleste håndværkere har det fint med at snakke med potentielle kunder, så det skader aldrig at ringe uforpligtende og spørge lidt ind til eksempelvis sværhedsgraden. Hvis håndvirkeren så virker som en, du kunne forestille dig at arbejde sammen med, kan du overveje at bede om et uforpligtende tilbud.