Guide til selv at lægge sildebensparket

At lægge et sildebensparketgulv må være den ultimative opgave for gør det selv-manden. Det er et massivt trægulv, som kræver tid og god portion tålmodighed, men som også vil være hele arbejdet værd, når det står færdigt. Sildebensparket er en gammel tradition, som har et meget elegant udtryk. Fordelen ved sildebensparket og massive trægulve er klart, at det er slidstærkt og holder i mange år. Gulvet holder rigtig godt til slid, da enkeltstavene, som bruges til sildebensparket, ikke så nemt tager skade. Dog er det vigtigt at være meget præcis i arbejdet, da selv små uoverensstemmelser mellem stavene vil kunne ses på hele gulvet.

 

Inden du går i gang

Det er vigtigt at have alt på plads, inden du går i gang med at lægge sildebensparketgulvet. Sørg for at bruge stave af høj kvalitet, og at underlaget er jævnt. Jo mere jævnt det er, jo pænere vil gulvet tage sig ud i sidste ende. Tag dig god tid og vær sikker på at hver stav ligger korrekt inden du går videre til den næste. Planlæg også meget gerne, hvordan det massive trægulv skal ligge. Når du har en plan, bliver arbejdet meget nemmere fra start til slut. Overvej hvilken retning gulvet skal vende, og hvad du vil gøre ved kanten til fodpanelerne.

 

Sådan gør du trin-for-trin

Først skal du sikre dig, at underlaget, hvor gulvet skal ligge, er tørt, da massive trægulve ikke har godt af fugt. Brug en snor, som går fra den ene ende af rummet til den anden, så du er sikker på, at gulvet altid er lige og peger i den rigtige retning. Brug lim til at sætte enkeltstavene sammen, og læg dem helt tæt. Tag dig god til og læg stavene en række ad gangen. Det bedste resultat opnås med en god kvalitet af træ, som har det ønskede udtryk og farve, samt en god parketlim til at lime stavene sammen.