Er plexiglas og akryl det samme?

I daglig tale bruger vi nok alle plexiglas og akryl omskifteligt, uden at tænke over, om det egentlig er det samme, men der er faktisk ikke den store forskel på de to.

 

Hvad er plexiglas og akryl?

Plexiglas og akryl er gennemsigtige plastplader, som kan bruges i stedet for glas, da det kun vejer halvdelen af almindeligt glas, og samtidig tåler vejr, vind, tilskæring og høje temperaturer. Akryl og plexiglas er to ord for det samme – Akryl er materialet, mens plexiglas er et varemærke.

Akryl kan ikke på samme måde splintre ligesom glas kan, og er derfor et meget tilgivende materiale at arbejde med, hvilket gør det oplagt til gør-det-selv projekter.

 

Hvad kan man bruge plexiglas til?

Da akryl er så nemt at arbejde med, kan man bruge det til rigtig mange formål. Det kan eksempelvis bruges som afskærmning i butikker eller på arbejdspladser, til møbler, til beholdere og akrylkasser som for eksempel udstillingsmateriale, eller rør og skiltelommer med specifikke formål. Det er kun fantasien, der sætter grænser, og rigtig meget kan designes i materialet.

 

Hvordan bearbejder man akryl?

Akryl er så alsidigt et materiale, at det kan bearbejdes på et væld af forskellige måder, så det passer til lige netop dine behov. Det kan eksempelvis skæres med en laser, så det afmåles med meget præcis nøjagtighed og ikke får flossede eller splintrede kanter. Man kan også bukke materialet ved at opvarme det, og dermed forme akrylet. Derudover kan det poleres, så det bliver helt gennemsigtigt og glasklart, og det kan limes til alle slags limbare materialer, så det opnår høj styrke. Desuden kan akryl skæres og fræses, så uanset om det er et stort eller småt stykke, du skal bruge, kan du få det nøjagtig, som du gerne vil have det.