Fordele og ulemper ved fjernvarme og varmepumper
Efteråret og vinterens kolde måneder nærmer sig med hastige skridt i Danmark. Det betyder, at vi skal til at varme vores boliger mere op. Dette kan gøres på mange forskellige måder, eksempelvis ved at anvende varmepumper eller fjernvarme. Derudover er der forskellige typer varmepumper. Luft til luft varmepumper er gode for dig, der ønsker en mere bæredygtig varmeløsning. Du kan derudover også få en luft til vand eller en jordvarmepumpe. Men hvordan ved man, hvilken af de tre, man bør vælge? Her får du et overblik over hvilke fordele og ulemper, der er ved de forskellige typer af opvarmning til dit hjem.
Fordele ved at have en varmepumpe eller fjernvarme
Hvis du har brug for en ny varmekilde til din bolig, kan det være svært at navigere i de forskellige muligheder. Derfor får du her nogle af de fordele, der er ved at vælge henholdsvis varmepumper og fjernvarme. Luft til luft varmepumpe, luft til vand varmepumpe, jordvarmepumpe og fjernvarme er alle fordelagtige fordi:
- De kan reducere din varmeregning.
- De er mere bæredygtige og derfor bedre for miljøet.
- Du slipper for besværet, der eksempelvis følger med opfyldning af et træpillefyr.
- De er billige og nemme at installere og vedligeholde.
Der er altså mange gode grunde til at få skiftet dit gamle fyr ud med en ny varmeløsning.
Ulemper ved varmepumper og fjernvarme
Selvom der er mange fordele ved at vælge at skifte din nuværende varmekilde ud med for eksempel en luft til luft varmepumpe eller fjernvarme, så er der også nogle ulemper, der bør nævnes. Disse indebærer blandt andet en stor variation i prisen mellem kommunerne ved fjernvarme, eller støj fra installationerne ved valg af de forskellige varmepumper. Derudover kræver en luft til vand varmepumpe, at huset i forvejen er godt isoleret, hvis den skal give den rette effekt og dermed kunne betale sig. Luft til luft varmepumper anvendes desuden ofte i sommerhuse, da de ikke er helt lige så effektive, som de andre typer af varmepumper.