Gør-det-selv-gulvslibning: Undgå disse fejl

Hvis du har boet det samme sted i længere tid, har du måske lagt mærke, at gulvene er blevet lidt ujævnt – smuds sidder fast, lakken er slebet af og lignende. Det er på tide få gjort noget ved det. Hvis du selv vil tage dig af guldslibning, synes vi, at du bare skal gå i gang: det er en stor tjeneste, du gør dig selv og familien. Gulvslibning kan til tider være en hård tjans at gøre, men vi kan sige, at det er arbejde, som du bliver rigtig glad for, når du bliver færdig. Stuen, køkkenet eller andre rum i hjemmet får et helt nyt liv, fordi alle de mange års smuds og skidt er slebet af.

 

Disclaimer: Du kan gøre skade på gulvet

Gulvslibning kan gøres billigt, hvis man ellers har hænderne og værktøjet til det, men inden du begynder, skal du være opmærksom på de mange fuldgruber, der findes i forbindelse med gulvslibning. Hvis ikke du f.eks. anvender den korrekte type sandpapir, kan du ende med ikke at få forbedret dit gulv – faktisk kan du ende med at ødelægge gulvet i rummene, fordi der er særlige typer udstyr og teknikker, som er nødvendige for at få et ordentligt resultat. Dog kan du trygt læse videre – vi har nemlig samlet en håndfuld gode råd, så du ved på forhånd, hvad du ikke skal gøre, og hvad du skal sigte efter, når du endelig går i gang med arbejdet.

 

Gode råd er ikke altid dyre

Her er, hvad du skal overveje, når du begynder på dit gør-det-selv-gulvslibningsprojekt:

  • Gulvslibning kan være usundt. Gulvslibning kan hurtigt blive en beskidt affære: Savsmuld og smuds kan hvirvle rundt i rummet, hvis der er den mindste vind. Det kan være dårligt for dit helbred, hvis du inhalerer det. Derfor kan du være smart og lukke alle døre og vinduer samt bære en ansigtsmaske, så du er sikret, mens sliber gulvet.
  • Hav gulvet klar, når du lejer en gulvsliber. Så snart du lejer en maskine, begynder omkostningerne at blive større. Det vil være dumt, hvis maskinen står og bliver dyrere, fordi der stadig er malingsrester og søm, som stikker op ad gulvet. Derfor: sørg for at fugerne er renset grundigt, skrab lim og lignende af og sørg for, at alle søm er skruet helt ned i gulvet.
  • Find det grove sandpapir frem. Har gulvet indsamlet meget snavs, gør du klogt i at bruge sandpapir, som er meget grovkornet. Det er det eneste middel, som kan hurtigt og effektivt fjerne alt snavset – finere typer vil ikke gøre så meget ved laget af smuds.
  • Udskift løbende sandpapiret. Sandpapiret bliver dårligere til gulvslibning, jo mere du bruger det. Derfor kan det anbefales at have en masse sandpapir klar til, så du ikke skal stoppe midt op i slibningen, fordi sandpapiret ikke længere kan slibe.
  • Gør det grundigt og gør det færdigt. Her lægger vi især vægt på kanter og ujævnheder i gulvet. Kanterne er svære at komme ind til, men det skal ikke stoppe dig fra også at tage dem med, når du er i gang med gulvslibningen. Ujævnheder kan også være et problem: Er gulvet dybere enkelte steder, kan det ikke hjælpe at køre over igennem med en gulvsliber. Om nødvendigt må du selv slibe det sidste stykke. Ellers vil du ende med linjer af smuds, som nu er endnu tydeligere, fordi der ikke er andet smuds, som omringer dem. Vi kan sige, at hvis du gør den ekstra indsats, vil du tydeligt se forskellen og blive rigtig glad for det endelige resultat. Vi føler, at vi har givet dig rådene til at undgå de vigtigste faldgruber, så du nu er klar til at begynde på gulvslibningen.