Vigtigheden af rutinemæssig vedligeholdelse

Din kloaks tilstand har større betydning for dig, end du måske tror. Det er vigtigt, at du sørger for at holde styr på standen i kloakken, for selv små irritationsmomenter kan give store problemer på længere sigt, og derfor bør du rutinemæssigt tjekke om alt fungerer, som det skal. Det betyder, at du skal være opmærksom på, om vandet løber helt ud af vaskene, om vandet stiger i bruseren, om vandet stiger eller løber langsomt ud af toilettet, og du bør altid være opmærksom på, om der lugter af kloak eller en anden lugt stiger op fra afløbene i din bolig.

 

Regnvandshåndtering: Sådan undgår du oversvømmelser

Der findes flere måder, hvorpå du kan forhindre vand i kælderen eller i hvert fald hjælpe din kloak på, når det regner meget voldsomt.

Til din kloak kan du montere et højvandslukke, som er to klapper, der vil lukke automatisk, når der løber spilde- og regnvand den forkerte vej i kloaksystemet, og det overfyldes. Dermed kan regnvandet ikke komme ind i kælderen.

En pumpebrønd kan opsamle spildevand og med en pumpe lede det direkte til kloaksystemet. Pumpen kan både aflede husets afløb og et kældertoilet.

Et omfangsdræn er en form for tagrende, der graves ned omkring huset og kan lede overskydende vand i kloakken. Det forhindrer en oversvømmet kælder og fugtskader på husets sokkel og ydermure.

Opsamling af regnvand er også en mulighed, så du ikke belaster kloaksystemet, men er uheldet ude i din kælder, er de andre løsninger mere effektive.

 

Hvornår skal man få foretaget en kloakinspektion?

Med denne guide kan du spare regningen til en kloakmester, fordi du kan holde din kloak sund og velfungerende i lang tid. Skal du alligevel have besøg af en kloakmester, kan du med fordel få tjekket systemet. Generelt siges det at være en god idé at få lavet en inspektion af kloakken, når du oplever problemer eller lugtgener. Det kan også være, du hører mærkelige lyde fra kloakken eller afløbene, at toilettet ikke vil skylle ud eller at din have styrter sammen på visse områder. Skal du købe en ejendom, og har mistanke om fejl, kan det også være en god idé at få hjælp af en kloakmester.