Sådan fjerner du nemmest gammelt tapet

Det er ikke sjældent set, at et lag tapet ligger oven på et andet lag tapet, som ligger oven på endnu et lag – og så videre. Det kan imidlertid godt betale sig at fjerne det, da det sænker risikoen for bobler og folder. Her er nogle gode tips til at gøre netop det.

 

En skarp indkøbsliste

Tænk hvis der fandtes en måde at fjerne tapet på, som slet ikke var besværlig – det gør der faktisk! Det kræver bare, at du køber de mest effektive ting ind til formålet.

Her er vores bedste forslag til ting, du kan købe – nogle af dem har du nok endda allerede:

 

- Tapetridser (Den kan du formentlig købe i dit lokale byggemarked)

- Tapetopløser

- Malerrulle

- Sikkerhedsbriller

- Afdækningsplastik

- Tapetstripper (et lille skaft med en skarp kniv på)

- En bred spartel

- Kost eller støvsuger

 

Den effektive fremgangsmåde

- Start med at bruge en tapetridser til at ridse det tapet, du vil have fjernet.

- Påfør nu din indkøbte tapetopløser. Det bruger du din malerrulle til at gøre. Det er her, det er en rigtig god idé at bruge sikkerhedsbriller, da du skal forvente dig, at det godt kan sprøjte noget.

- Lad tapetklistret sidde så længe, som der står på dets flaske.

- Nu dækker du så væggen til med det afdækningsplast, som du har indkøbt. Fordi tapetopløseren er på, klistrer plastikken sig nemt selv fast til væggen. Plastikken skal på for at forhindre at tapetopløseren fordamper.

- Nu er det tid til at rykke tapetet ned. Det er her, du måske for brug for det redskab, der kaldes for en tapetstripper, da der kan være steder, hvor tapetet ikke helt slipper.

- De allersidste tapetrester kan du nu fjerne med en bred spartel, som kan klare jobbet ret hurtigt grundet dens gode bredde.

- Nu hiver du støvsugeren eller kosten frem og sørger for, at der ikke er løse korn eller andet tilbage.

 

Hvornår er ovenstående en dårlig idé?

Svaret er, at hvis din væg er af gipsplader, så kan du ikke få lagene af tapet af, uden at komme til at skade laget, som er under tapetet.

 

Hvad er bedst for miljøet?

Når sandheden skal frem, så tyder meget på, at en tapetdamper faktisk er bedre for miljøet, end at følge ovenstående fremgangsmåde. Til gengæld er tapetdamperen desværre mere tidskrævende, og med den formår man kun at få dampet et lille område ad gangen.

En tredje mulig metode er, at du simpelthen bruger vand. Det gør du ved at bruge en svamp eller børste til at påføre vandet på tapetet. Det lader du så sidde i et par timer, og så fjerner du det med en spartel eller lignende.

 

God arbejdslyst!