Skal du lave nyt køkken?

Har du tit både gang i elkedlen, brødristeren og radioen om morgenen, når der skal laves morgenmad, kender du sikkert til, at det kan komme til at knibe med stikkontakterne i køkkenet, hvis man pludselig også har brug for lidt strøm til telefonen, blenderen eller noget helt tredje. Man kan nemt have gang i mange forskellige elapparater, når der skal laves mad, og derfor er det altså heller ikke helt ligegyldigt, hvor mange stikkontakter, der er i køkkenet, ligesom deres placering heller ikke er det.

Går du og overvejer at skifte det gamle køkken ud med et nyt, eller er du allerede i fuld gang med den store renovering med målet om et drømmekøkken, bør du derfor også give det nogle strategiske overvejelser, når du sammen med elektrikeren skal beslutte, hvor stikkontakterne skal sidde.

 

Findes der krav til stikkontakter i hjemmet?

Hvis ikke du før har været i gang med byggeprojekter eller renoveringer med en elektriker, er der sandsynligvis mange byggekrav og regler, du ikke kender til. Der findes nemlig også en række krav til antallet af stikkontakter i en bolig. Disse krav har ikke altid eksisteret, og derfor kan man også ofte se forskel på antallet af stikkontakter i ældre og nyere huse.

Selvom installationsbekendtgørelsen kræver, at der for hver påbegyndte 4m2 gulvareal skal være mindst én stikkontakt, er det alligevel også typen af rum, der mere specifikt fortæller os noget om kravene til stikkontakter.

I køkkenet skal der minimum være 3 stikkontakter fordelt på mindst 2 grupper, der begge over tid har lavt energiforbrug. Derudover er der også krav om, hvor nogle af disse stikkontakter skal placeres. Er du i tvivl om kravene for placeringen af stikkontakter, kan du med fordele kontakte en elektriker og få gode råd eller hjælp til, hvordan det skal gøres.

 

Hvilke slags stikkontakter findes der?

Selvom det stadig er mest almindeligt med de klassiske stikkontakter i væggen, er der efterhånden blevet lavet en række forskellige stikkontakter, der både er elegante og funktionelle. Det kan være stikkontakter, der elegant er gemt i bordpladen eller køkkenøen, eller den smarte pop-up-stikkontakter, der får udnyttet pladsen i køkkenet optimalt samtidig med at gemme stikkontakten væg, når ikke den bruges.