Stoppet håndvask - Gode råd fra en VVS'er

Hvis du står med en tilstoppet badeværelseshåndvask så frygt ej. Du behøver ikke nødvendigvis at have fat i en VVS'er, da en tilstoppet vask er noget du kan klarer selv, med lidt god vilje. Her på siden har vi lavet en lille guide til hvordan du overkommer problemet med en tilstoppet håndvask på badeværelset.

Det første spørgsmål du skal have besvaret er "Hvad er det der stopper mit afløb". Sæbeskumkan skyldes væk med  eddike, hvorimod hår bedre fjernes ved hjælp af en svupper, eller helt manuelt med en pincet, eller et par lange fingre. Derfor er det altså vigtigt først at få lokaliseret problemet, inden vi går i gang med arbejdet.

 

Hvorfor er min vask tilstoppet?

Ifølge VVS'eren er der typisk 4 syndere når det kommet til forstoppelse af vasken.

 

Hår i håndvasken

Der kommer næppe som en overraskelse for nogen at hår kan være med til at tilstoppe afløb. Som nævnt ovenfor så er den bedste fremgangsmåde mod hår, simpelthen at få fingrene ned i afløbet, og se om ikke du kan få dem op ved hjælp af dine fingre, et pincet, eller en tredje genstand der på en eller anden måde kan formå at gribe fat om de tilstoppede hår.

 

Sæbeskum i vasken

Over en længere periode kan sæbeskum hobe sig op i dine afløb, og med tiden fuldstændig tilstoppe den, hvis intet bliver gjort. Er dit afløb helt tilstoppet med sæbeskum så er den bedste løsning eddikesyre eller bagepulver. Hvis man gerne vil forebygge ophobningen af sæbeskum så er det en god ide at hælde en liter kogende vand regelmæssigt gennem afløbet. Dette kan evt. gøres ved at koge en liter ekstra vand når man laver kaffe, og så bare hælde det overskydende vand i afløbet.

 

Noget har sat sig fast i rørene

Hvis et uidentificerbart objekt har fundet sig vej ned i dine rør skal det fjernes manuelt. Typisk vil et afløb bliver tilstoppet i hjørnet hvor rørene bøjer. Her er det bedst at få slukket for vandet i lejligheden. Sku røret af, fjern objektet, og sku rørene på igen. Hvis du er født med 2 venstrehænder, så er det nok en god ide, at finde en autoriseret VVS'er til at klare dette.

 

Skadede rør

Rust og korrosion kan gøre at dit afløb løber langsommere, og med tiden kan det fuldstændig blokere for afløbet. Hvis dette sker er det bedst at få fat i en VVS installatør der kan hjælpe med en komplet udskiftning af rørene. Skadede rør bør skiftes så hurtigt som muligt. Men hvis det er sent på måneden, kan man udskyde den komplette forstoppelse ved at svuppe vasken.