Hvordan behandler man trægulvet bedst?

Først og fremmest: hvorfor skal man overhovedet tage sig godt af sit trægulv? Svaret er, ellers bliver trægulvet for modtageligt overfor skidt. En ordentlig rengøring, pleje og behandling af trægulvet beskytter trægulvet mod snavs, og det gør rengøringsarbejdet nemmere. Så selv med en mindre indsats i forhold til rengøringen vil man sandsynligvis komme til at stå med et renere og pænere gulv – med mindre man altså er usædvanligt glad for det meget slidte look, når det kommer til gulve. En overfladebehandling giver dig muligheden for at vælge, hvilket udseende dit gulv skal have. Men en behandling af trægulvet derhjemme kan du i ganske høj grad skabe det look, du ønsker i din stue.

Faktorer som farven, råheden eller finheden på gulvet kan have en stor betydning for, hvilken stemning du selv og dine gæster vil kunne opleve, når I opholder jer i stuen. Overfladebehandling, efterbehandling, ludbehandlig, lakering og – you name it – er altså ikke bare en kedelig og praktisk ting, som kun er til for at opnå en længere holdbarhed. Det handler også om personlig stil og præference i forhold til stemning i boligen eller på kontoret.

 

Hvor tit skal trægulv behandles?

Det korte svar på, hvor ofte man skal behandle sit trægulv – ja, det kan godt blive svært at komme med, fordi det afhænger af det enkelte gulv. Derfor er de bedste råd at orientere dig i gulvfabrikantens forskrifter og/eller at tage kontakt til en gulvmand, som formentlig, om ikke andet, kan give et par uforpligtende tips og råd.

Det var det korte svar – her er det lange svar.

Hvor ofte man skal give lidt kærlighed i form af en lakering eller ludbehandling, afhænger både af hvilken slags trægulv man har, og måden man bruger det på. Går I eksempelvis ofte ind med sko i din familie? Så vil der komme til at sætte sig mere skidt og jord i revnerne i trægulvet, hvorfor det vil skulle både vaskes oftere samt efterbehandles oftere, end hvis man går i strømpesokker eller hjemmesko. Uanset hvad, så kommer der dog både skidt og slitage ind i gulvet og dets revner – og derfor: uanset hvad skal gulvet både vaskes og behandles før eller siden.

 

Hvordan gør man så liige trægulve rent?

Når det kommer til rengøring, er det essentielt at man sørger for jævnligt at støvsuge trægulvet, samt derefter meget gerne vasker det med rengøringsmidler og plejemidler. Dette kan være passende at gøre én gang om ugen. Det kan for nogle lyde af meget, men i mange tilfælde betaler det sig i den lange ende, fordi det på denne måde er nemt at holde skidtet væk, sammenlignet med at vaske det sjældnere. Derudover vil en ugentlig vask og pleje af trægulvet sandsynligvis gøre, at det vil have behov for en behandling sjældnere end ellers – derfor er der altså med stor sandsynlighed penge at spare, hvis man kan gøre det til en vane at vaske gulvet for eksempel hver søndag. Har man på denne måde en fast ’vaske gulv dag’, er der heller ikke så megen diskussion med en selv. Det kan hurtigt blive til en god vane, som egentlig er ret nem at vedligeholde.

Når man vælger rengøringsmidler, er det vigtigt at man først får undersøgt hvilke rengøringsmidler, der er egnet til gulvet.

 

Vælg den rigtige overfladebehandling – men hvordan?

Til de steder i et lokale eller en bygning, hvor gulvet slides og belastes mest, giver det som hovedregel god mening at overveje at benytte sig af en lakbehandling, som kan muliggøre en lang holdbarhed for trægulvet. Et højt belastet sted kan for eksempel være trappetrin, som altså ofte vil blive udsat for flere skridt og måske mere skidt end gulve generelt. Derudover er det som nævnt essentielt at tage hensyn til gulvets træsort, samt hvilket udseende du foretrækker, at det får – for eksempel lyst eller mørkt.

NB: Husk at følge gulvproducentens anvisninger meget nøje, når du behandler gulvet. Kun på den måde kan du regne med at få et flot resultat, der tilmed holder land tid fra nu. Med andre ord er det altså ikke tilstrækkeligt alene at læse et blogindlæg om det, da den rigtige eller optimale løsning når det kommer til lakering, ludbehandling eller oliebehandling af trægulv, jo afhænger af det enkelte gulv.

I gulvproducentens anvisningstekster kan du også læse om, hvor længe der skal gå, før du må betræde gulvet efter en behandling, og dette er naturligvis meget vigtigt at sætte sig ind i og at rette sig efter.