5 tips til at tjekke standen på dine vinduer 

Vidste du, at i et typisk dansk hus forsvinder omkring 1/3 del af varmen ud i gennem utætte vinduer?
Det er både dyrt og træls at fyre for gråspurvene, tjek nemt og hurtigt om dit hjem trænger til nye billige og energirigtige vinduer.

 

  1. Trækker det ind?

Det er surt at sidde i sofaen og kunne mærke, at det trækker ind. Det er dog ikke altid, at det kan mærkes så tydeligt, men der er flere måder, hvorpå du kan tjekke, om dit vindue er utæt.

  • Mærk efter med hånden, gør den evt. våd så bliver huden mere følsom overfor vind.
  • Stil et tændt stearinlys i vindueskarmen og se om flammen bevæger sig.
  • Prøv papirtesten, sæt et stykke papir i klemme hvor du åbner vinduet. Kan du trække papiret ud, mens vinduet er lukket, så lukker vinduet ikke tæt.

 

  1. Er vinduet og ruden helt tør?

Hvis der er meget dug og kondens på ruden, kan det være et tegn på, at vinduet ikke holder tæt. Døjer du meget med våde ruder, så er det vigtigt, at du kommer af med fugten, da det kan ødelægge vinduet ved at skabe skimmelsvamp. Sørg for at lufte godt ud i rum hvor ruderne dugger indvendigt.

 

  1. Er træet råddent?

Du kan nemt og hurtigt tjekke, om dine vinduer er rådne ved at undersøge følgende:

  • Ved forsigtigt at stikke en lille kniv ind i vinduesrammen. Går kniven mere end 3-5 mm ind i træet, ved et forsigtigt tryk, er det tegn på, at træværket er rådnet.
  • Tjek for synlige skader og lugtgener

De første tegn på råd viser sig som regel i bundkarmen og bundrammen.

 

  1. Skaller malingen af?

Skaller malingen hurtigt af, skyldes det typisk fugt, som trænger ind i træet. Hvis du er nødt til at male dine vinduer hvert år, bør overveje om det er bøvlet og pengene til malerudgifter værd.

 

  1. Er din varmeregning større end den burde være?

Virker din varmeregning stor i forhold til dit forbrug, eller bliver den større år for år, uden at du sætter dit forbrug op? Så kan det være et tegn på at du fyrer for gråspurvene.

I gennemsnit kan en almindelig husstand spare 3-5.000 kr. årligt på varmeregningen, hvis alle vinduerne bliver skiftet til energirigtige vinduer. (Kilde: Energistyrelsen). Trænger dine vinduer til at blive udskiftet? Se det store udvalg af billige vinduer og døre hos Sparvinduer. Her er du sikker på god kvalitet og en god handel – Sparvinduer matcher laveste pris. Skræddersy dine vinduer og døre så de passer til dine behov og dit hjem. Her er alle vinduerne energi- og kvalitetsmærket, og du får altid 10 års garanti.