Guide til gulvafslibning

Hvis dit trægulv er blevet lidt kedeligt at se på, eller der er kommet mærker fra det tæppe, der har ligget det samme sted de sidste 10 år, så trænger det nok til en gulvslibning. Efter en slibning vil dit gulv være som nyt. Men inden du giver dig i kast med gulvslibningen, er der lidt forberedelse, der skal gøres. Her kommer der derfor en guide, som du bør gå igennem, inden du går i gang med din gulvafhøvling.

 

  1. Kan dit trægulv afslibes?

Det variere en del, hvor mange gange et trægulv kan tåle at blive slebet. Nogle billigere trægulve kan slet ikke tåle at få en gulvslibning. Det afhænger ofte af kvaliteten af gulvet. Et massivt trægulv kan tåle flere slibninger end lamel- og laminatgulv. Har du et massivt trægulv, skal der være mindst 4 millimeter træ tilbage til en gulvslibning. Kun 2-3 millimeter, hvis der er tale om lamelgulv. Mange laminatgulv kan slet ikke slibes. Er du det mindste i tvivl, om dit gulv kan tåle en afhøvling, så tag fat i en professionel. En forkert gulvslibning eller gulvafhøvling kan ødelægge et helt gulv.

 

  1. Klargøring inden afslibning

Når du har tjekket dit gulv efter og fundet ud af, at det er klar til slibning, kan du begynde forberedelserne. Det første er naturligvis, at få fat i en gulvsliber. Den kan lejes i mange byggemarkeder, hos en tømrer eller snedker eller i en gulvservice forretning. Bed udlejeren om en god guide gennem maskinen, så du ved, præcis hvordan den skal indstilles til netop dit gulv. Når den er fremskaffet, er der kun tilbage at rydde gulvet, støvsuge det og gå i gang.

 

  1. Selve gulvslibningen

Som tommelfingerregel bør du altid slibe gulvet af 3 omgange. Første gang med sandpapir med lave korn mellem 15 og 25. Derefter med lidt højere korn mellem 40 og 60. Og til sidst med det fineste sandpapir med høje korn på omkring 80-100. Det vil give et flot, jævnt resultat, som du vil være glad for i mange år frem. Gå langsomt og roligt til værks. På den måde minimerer du fejl og dermed bedre resultat. Dertil er det også vigtigt, at du sliber langt plankerne og ikke på tværs.

 

  1. Efterbehandling

Når du er færdig med de tre runder støvsuges gulvet, og derefter skal det overfladebehandles hurtigst muligt. Hvis du venter for længe, kan du risikere at få skader på gulvet, da det er meget sårbart uden overfladebehandling. Først foretages en ludbehandling, der forhindrer træets gullige farve i at træde for tydligt frem. Derefter vælger du blot en behandling efter dit ønske. Vi anbefaler lak, da det er mest slidstærkt og kræver ikke løbende vedligeholdelse, ligesom sæbebehandling og oliebehandling gør.

Når du er færdig med det hele, vil du takke dig selv for at have gjort det. Det er som at få et nyt gulv, og gulvet har ofte også godt af det. Men virker det som en stor mundfuld, er der mange fagmænd, som eksempelvis Flemming Schrøder, der står klar til at hjælpe dig med det hele. Flemming Schrøder kører i områderne omkring Køge og Stevns og kan tilbyde både gulvafhøvling, gulvslibning og efterbehandling.