Gode råd når du skal skifte dine klinker eller fliser ud

Står du og skal have skiftet dine klinker eller fliser ud i din dagligstue eller dit badeværelse, er der en række tanker og overvejelser, du bør gøre dig først. Det er nemlig en større investering at skifte klinker eller fliser ud, og det vil være ret kedeligt at skulle bruge en mindre formue på at skifte dem ud igen, fordi de ikke længere passer ind i dit hjem.

 

De praktiske overvejelser

Først og fremmest er det god ide, at du har gjort dig nogle praktiske overvejelser, inden du smutter ud og køber fliser eller klinker for en halv bondegård. Nogle af de vigtigste overvejelser du bør gøre dig er:

  • Vælg den rette flisetype
    Skal det være en natursten eller en keramisk sten? Naturstenen har den fordel, at den har naturlige fedtstoffer og derfor kan rengøres uden pudsemidler. Til gengæld holder en natursten ikke lige så længe som en keramisk sten.

 

  • Tag højde for slidstyrken
    Alt efter hvilken slags sten du har valgt, er der forskellige slags slidsstyrker. Disse inddeles fra kategori 1 til 5. Skal du kun lægge fliser på væggene kan du nøjes med en flise i kategori 1 eller 2, er det derimod et gulv, du skal have anlagt, bør du vælge gulvfliser i kategori 4.

 

  • Størrelsen på flisen
    Som udgangspunkt bør du vælge store fliser til store rum og små fliser til små rum. Store fliser i et lille badeværelse ser ikke særlig pænt ud, og derudover kan det være ret besværligt at få dem anlagt, da de fleste af dem skal skæres til i kanterne. Ligeledes kan det blive besværligt, at få lavet et fald mod afløbet, da du skal have skåret fliserne ud i mindre stykker.

 

Du bør også have gjort dig nogle overvejelser omkring flisens overflade. Hvis du vælger en flise eller klinke, der har en glat overflade, risikerer du, at du eller dine børn glider og slår sig. Hvis du derimod vælger en flise, der har en lidt for ru overflade, skal du også rengøre dem oftere, da den ru overflade er noget sårbar over for, at snavs og kalk sætter sig. Vælger du en flise med en glat overflade, bør du vælge små fliser, da de mange fuger gør gulvet skridsikkert.

 

Vælg de rette farver

Når du har udvalgt dig de rette fliser i den rette form og materiale, skal du vælge, hvilken farve fliserne skal have. Her er det en god ide, at du har taget højde for, hvor stort rummet er, og hvor stort et lysindfald der er. Har rummet et stort lysindfald, kan det være en god ide, at du vælger mørke fliser, da lysindfaldet ikke får fliserne til at virke for tunge. Er der tale om et lille rum med sparsomt lysindfald, kan det være en fornuftig ide, at du bruger lyse farver, da disse får rummet til at virke større og lysere. Du skal også være opmærksom på, at lysindfaldet og flisernes farve kan give genskær på væggene, derfor anbefales det, at du ikke vælger skrigende farver.

Er du til skrigende pangfarver, bør du benytte dem ved genstande der kan skiftes ud, såsom badeforhæng, skabslåger, sæbeskåle og så videre. På den måde kan du altid skifte dem ud, hvis du en dag skulle blive træt af farven.

 

Tænk langsigtet

Det er generelt en god ide, at du tænker langsigtet. Derfor bør du vælge en relativ ren og tidløs stil. For kaster du dig ud i en farverig trend, vil du på længere sigt blive træt af dit valg. Og det kan altså blive en relativ dyr omgang at skulle skifte et helt badeværelse ud igen, fordi du ikke fik tænkt langsigtet nok.

Og skulle du en dag sætte dit hus til salg, er du bedre sikret dig mod at skulle acceptere et større nedslag i prisen, hvis eventuelle købere ikke bliver skræmt af dit særprægede og farverige badeværelse, og dermed overvejer at skifte badeværelset ud.