Selvmontering af hårde hvidevarer

Gør-det-selv er “the name of the game” efterhånden, og det gælder også for montering af hårde hvidevarer. Selvom det kan være fristende at gå i krig med monteringen så snart man er hjemvendt fra hvidevareforhandleren, så skal man lige tjekke op på, hvorvidt man overhovedet montere den selv – det er der nemlig regler for.

Montering af hvidevarer - gør det selv? Nøgleordet ved selvmontering er stikprop. Du må nemlig gerne selv montere dit køleskab, din vaske- og opvaskemaskine, samt din tørretumbler, såfremt de kommer med stikprop. Er de derimod uden stikprop, skal en professionel VVS’er står for monteringen i stedet.

Sikkerhed ved montering af hårde hvidevarer

Når du selv monterer hårde hvidevarer er det enormt vigtigt, at jordforbindelsen er sikret. Dette sikres først og fremmest igennem stikproppen, som skal have en jordforbindelse – denne forbindelse kommer i 3 former. Sørg for, at formen i stikproppen passer med stikkontakten, så jordforbindelsen etableres. Du ville kunne mærke på apparatet, hvis jordforbindelsen ikke er stabil eller slet ikke til stede. Derudover bør du selvsagt sikre dig, at installationen er udført korrekt.

Konsekvenser ved forkert montering

Der er faktisk mange konsekvenser ved en forkert montage af dine hårde hvidevarer. Hvis for meget spænding føres ind i et el-apparat vil det kunne gøre hvidevaren fuldstændig defekt, eller du vil kunne risikere fare for mennesker og dyr. Hvis du piller ved beskyttelsen risikerer du også, at strømmen sendes ud til metalliske dele i hvidevaren, hvilket udgør en brandfare.

Sidst men ikke mindst er der god chance for, at forsikringen ikke dækker hvis du roder med elinstallationer som du ikke må rode med. Sæt dig derfor grundigt ind i situationen, inden du monterer dit køleskab eller din vaskemaskine.