I takt med at der er flere mediekanaler med information, rådgivning og vejledning er det blevet meget nemmere at gøre det fleste praktiske opgaver selv. Det gør mange mennesker også, når de er bevidste om, hvorvidt det er lovligt eller ej; sker der det, at du udfører en praktisk opgave, man skal autoriseret inden for faget for at udføre, kan det medføre store risici. Husværdien vil falde ved syn, og det er dit ansvar at få fikset problemet, hvis du skal flytte eller videresælge boligen. Derfor er det vigtig at være opmærksom på, hvorvidt det er lovligt selv at gøre de praktiske opgaver. I dette blogindlæg vil vi undersøge, hvorvidt det er lovligt selv at montere et nyt toilet selv.

 

Tilladelse til overfladearbejde

 

I princippet er der meget inden for VVS-faget, som du som privatperson må gøre. Reglen er, at alt arbejde, der ikke medfører ændringer i rør, afløb eller lignende, kan udføres af alle og enhver. Det betyder, at du selv må sørge for montering af et nyt toilet, så længe det er muligt at slukke for vandet, mens du gør det. Til gengæld skal du være opmærksom på, hvordan man gør det korrekt. Det kræver derfor basis VVS-viden for at lave udskiftningen korrekt.

 

Hvordan laver man montering af toilettet?

 

Monteringen af et toilet kan gøres på et par enkelte trin – du skal sørge for det rigtige værktøj. Er du tvivl om teknikker, begreber eller lignende, anbefaler vi dig at kontakte en lokal VVS’er, der kan give konstruktiv vejledning.

  • Det første, du gør, er at fjerne det gamle toilet. Skru det af bunden og løft det ud, så det ikke fylder undervejs.
  • Det næste du gør, er at bringe det nye toilet ind, placere det og skrue det ind. At montere et toilet kræver specialværktøj, som skal hjælpe med at bore. Udstyret er en anden form for rawplugs, der sørger for at holde skruerne fast. Alle skrues fast, så toilettet sidder stabilt.
  • Herefter skal du sørge for at åbne for vandet. Hvis det er en almindelig ventil, er der ikke andet at gøre end at tænde for vandet og fylde kummen op. Eventuelt er der behov for fugemasse for at få slangen til at sidde bedre fast.
  • Til sidst skal du sørge for montering af toiletbrættet. Andet er der ikke til denne opgave.

 

Har du fulgt trinnene, burde det være lykkedes dig at have en sprinyt toilet stående klar til brug. Ellers må du konsultere en professionel.