VVS-opgaver: Gør det selv eller tilkald autoriseret hjælp

Er du lige flyttet i nyt hus, som kræver lidt justeringer hist og pist? Er det dit eksisterende hjem, som skal opdateres lidt, eller er der slet og ret opstået et akut VVS-problem, som skal ordnes? Her i landet er der stramme lovgivninger for, hvilke VVS-opgaver man selv må udføre, og i hvilke tilfælde man skal have fat i en autoriseret VVS-uddannet. For dig som ikke er i branchen, kan det være svært at gennemskue, hvor grænserne går, og hvad loven dikterer, og derfor har vi sammensat en oversigt over, hvad du selv må og ikke må.

 

Gassen gør forskellen

Èn af huskereglerne for, hvornår du som VVS-amatør skal sende  din opgave videre, er, når der indgår gas i ligningen. Hvis gasinstallationer udføres forkert, kan der opstå farlige situationer, som eksempelvis involverer eksplosioner og udsivning af kulilte. Derfor er lovgivningen på området særligt henvendt til de situationer, hvor der involverer gas, og her er det altså lovpligtigt, at du får en autoriseret VVS'er til at gøre arbejdet for dig.

 

Eksisterende installationer

Et andet område hvorpå den danske lovgivning er stram, er, når det handler om vores drikkevand og risikoen for at forurene det. Kvaliteten af vores drikkevand er høj her i landet, og det værnes der så meget om, at det er forbudt at ændre på allerede eksisterende installationer, med mindre man naturligvis er autoriseret VVS-installatør. Drejer det sig om udskiftning af vandhaner eller termostatbatterier med armatur, som ikke er af tilsvarende type som før, kræver det også en fagmand.

 

Gør det selv!

Når det så er sagt, er der også en række opgaver, som du som VVS-amatør med hænderne skruet godt på sagtens kan gå i kast med selv. Skal du tilslutte et blandingsbatteri, et bruserarmatur, et toilet, en vaskemaskine/opvaskemaskine, en bruser eller udskifte en pakning i et armatur, må du ifølge lovgivningen gerne gøre det selv.

 

Hvad nu?

Med reglerne ridset klart op er det nu op til dig selv at afgøre – både ud fra den aktuelle opgave og egne evner – om du selv kan løse problemet, eller om du skal have professionel hjælp. Èn ting er, at nogle opgaver er lovlige at udføre selv. En anden ting er, at der rundt omkring i hele landet sidder professionelle VVS-installatører klar til at hjælpe dig, så arbejdet altid udføres korrekt og lever op til både gældende krav og kvalitet, og hvorfor ikke gøre brug af det? Bor du eksempelvis i eller omkring Ebeltoft og Rønde, kan du med fordel kontakte HJ Jensen VVS, hvis du står foran en VVS-opgave. HJ Jensen VVS har årelang erfaring i alle former for VVS-opgaver, og de sørger for professionelle kvalitetsløsninger til gode priser.