Elarbejde i hjemmet – hvad er tilladt?
Elarbejde er måske det område af gør-det-selv arenaen, hvor der findes de strammeste regler – og ikke uden grund. For hjemmelavede elløsninger er noget af det gør-det-selv arbejde, der gennem årene har været årsag til flest husbrande, heriblandt desværre flere dødsbrande, som kunne være undgået, hvis løsningen var lavet af en person, der havde helt styr på det. Heldigvis eksisterer der altså regler for, hvad det er tilladt at gøre selv. Allerede nu kan vi afsløre, at du bør holde dig fra det meste elarbejde.
Overvejer du at lave andet gør-det-selv arbejde end elarbejde, kan du rundt på nettet finde flere eksempler på områder, der kan være farlige. Husk også på, at dårligt udført arbejde kan blive et problem, når det kommer til at sælge dit hus. Inden for elområdet er der regler for, hvilket arbejde du selv må udføre. Hvis du er i tvivl, er det altid en god idé at spørge eksempelvis Tekniq, som er elektrikernes og vvs installatørenes fagorganisation.
Det elarbejde du selv må udføre, er kun det, der ikke ændrer grundlæggende på en installation. Arbejde der er mere kompliceret, det vil sige det, der kan resultere i brand eller personskade, hvis det ikke gøres ordentligt, skal overlades til en . Og den lovgivning bør du overholde – for den eksisterer jo faktisk for at sikre din og din families sikkerhed.
HUSK: GENERELT HVIS DU LAVER ELEKTRISK ARBEJDE SKAL DU SOM MINIMUM SLUKKE FOR KONTAKTEN, OG NOGLE GANGE HELT FOR STØMMEN.
Følgende må du godt selv – hvis du ved, hvad du laver
Ifølge lovgivningen må du gerne selv udskifte og montere nedenstående:
lampefatninger, indendørs stikkontakter på op til 250 volt såfremt elinstallationen i huset er beskyttet med en såkaldt fejlstrømsafbryder, stikpropper, ledningsafbrydere, apparatkontakter, transportable stikkontakter (fx forlængerledninger og stikdåser med 3 stik, altså tristikdåser).
Derudover må du gerne:
Du må også godt reparere elapparater, eksempelvis ved at udskifte ledningen. Det kan dog med stor sandsynlighed gøre, at garantien ikke dækker. Du må også udskifte almindelige afbrydere med lysdæmpere eller med afbrydere med en tidsfunktion eller lignende. I øvrigt må du gerne ændre og reparere svagstrømsstyringssystemer og reguleringssystemer.
Vær særligt OBS på badeværelset!
Hvis du skal lave elarbejde på dit badeværelse skal du være opmærksom på følgende særlige regler, fordi der er tale om et vådrum:
I et vådrum har det en afgørende betydning, hvilken højde det pågældende udtag eller den pågældende stikkontakt er placeret. Placeringen påvirker de såkaldte tæthedskrav.
I et vådrum, fx badeværelse, er der som regel fire forskellige zoner – 0, 1, 2, 3. De indikerer hvor meget fugt, der kan forventes at være. Her svarer område 0 til fugtniveauet nede i et badekar. Hvis loftet i rummet er over 2,25 meter over gulvet, svarer loftet til zone 3. Her gælder der forskellige krav for zonerne, hvilket du bør undersøge nærmere, eksempelvis på andre sider på nettet. Kort fortalt skal du i områderne 0 til 2 sørge for at lamperne er mærket med en særlig indkapslingsklasse. Ved installationsarbejde i disse zoner bør du kontakte en autoriseret elinstallatør. Ved arbejde i område 3 er der ikke særlige krav til indkapslingen, hvilket også vil sige, at du godt må hænge almindelige lamper op.
Med denne korte artikel håber vi, at du har fået et overblik over, hvad du skal holde for øje, når der skal laves elarbejde i din bolig. For at være på den sikre side, kan vi anbefale, at du kigger dig omkring efter mere viden på området.
En sidste lille bonus info: dit hus kan miste værdi, hvis du giver det en ulovlig elinstallation, og du risikerer tilmed at potentielle købere bliver skræmt væk, eksempelvis på grund af brandfaren. Det gode råd herfra er måske, at være realistisk omkring egne evner og ikke holde sig tilbage for at kontakte en fagmand som Pro Elteknik – om ikke andet for at få en uforpligtende snak eksempelvis om, hvad det er lovligt for dig selv at ordne.