Lov og regler om elinstallation

Det kan være svært at finde rundt i som almindelig forbruger. Det kan virke uoverskueligt at gennemskue, hvad man som forbruger selv må foretage sig, når det kommer til elinstallationer, og hvornår man skal have fat i en fagmand for at løse en opgave. Når det kommer til strøm og el, er det rigtig vigtigt, at du har styr på retningslinjerne, før du giver dig i kast med dit gør-det-selv-projekt, så du sikrer din og dine omgivelsers sikkerhed. I denne artikel får du en liste over 15 forskellige installationer, som du må foretage som forbruger uden hjælp fra en autoriseret virksomhed. De samme regler gælder for uautoriserede virksomheder, som ikke må foretage mere, end en almindelig forbruger, så hvis du skal have fat i en el-installatør, er det vigtigt at sikre sig, at den virksomhed, du benytter dig af, er autoriseret. Vi anbefaler altid at ringe til en fagmand, og bor du i nærheden af Hinnerup og skal have foretaget en elinstallation af en professionel, kan du med fordel ringe til Rafn El ApS på tlf.: 8617 1111.

 

Udskiftning af en afbryder

Uden autorisation er det lovligt på egen hånd at udskifte en afbryder, hvis der allerede er en eksisterende installation.

 

Udskiftning af brusehoved

Både som forbruger og som virksomhed uden autorisation må du gerne foretage en udskiftning af brusehovedet på dit badeværelse.

 

Installation af gulvvarme

Du må gerne installere vandbaseret gulvvarme, men hvis du skal have installeret el-gulvvarme, skal du altid have fat i en med autorisation.

 

Ledninger og kabler

Du må gerne som forbruger trække ledninger fra stikkontakter eller udtag til lamper, selvom du ikke har autorisation.

 

Tilslutning af køleskab

Forbrugere må gerne selv sætte sit køleskab til.

 

Tilslutning af ovn, emhætte og komfur

Det er lovligt at foretage tilslutning af ovn, komfur og emhætte, hvis de har en stikprop, og det ikke er nødvendigt at gøre brug af værktøj.

 

Montering af lamper

Du må gerne som forbruger eller virksomhed uden autorisation give dig i kast med at montere lamper i allerede eksisterende udtag.

 

Udskiftning af opvaskemaskine

Uden autorisation er det også lovligt at udskifte en opvaskemaskine med det forbehold, at der er en stophane og den rigtige stikprop.

 

Udskiftning af radiatorer

Det er lovligt at foretage en udskiftning af en radiator, selvom du ikke er autoriseret, men er det fjernvarme, anbefales det, at du ringer til forsyningsselskabet for nærmere information, da der kan være tale om lokale bestemmelser.

 

Udskiftning af stikkontakt

Du må gerne installere en ny stikkontakt, hvis det blot er en udskiftning, og der altså er en i forvejen.

 

Stikprop

Det er ganske lovligt som forbruger eller uautoriseret virksomhed at sætte en forsats på en stikprop eller udskifte hele stikproppen, så den passer med stikkontakten. Hvis der er tale om større brugsgenstande, skal der overføres jord, hvis der er jord i stikkontakten.

 

Udskiftning af toilet

Du må gerne foretage en udskiftning af et toilet, hvis det passer i størrelsen og spin, og der i forvejen er en stophane.

 

Installation af ny ventilator

Det er helt lovligt at udskifte din gamle ventilator, hvis den har en stikprop.

 

Installation af vaskemaskine og tørretumbler

Du må også gerne installere vaskemaskine og tørretumbler, hvis der er en stikprop.

 

Udskiftning af vandhane

Som forbruger må du også gerne udskifte enten din vandhane eller blandingsbatteri.