Det kan du gøre, når sikringen springer

De fleste kender situationen. Du tænder elkedlen for at varme vand til en kop eftermiddagste, da alt elektronisk lys i huset går ud. Elkedlen har sprunget en sikring, så du nu sidder i tusmørke uden lys. En sprængt sikring i huset kræver ikke nødvendigvis en elektriker. Men det kan være svært at håndtere, hvis du ikke ved, hvordan du skal skifte en sikring. Det kan du lære her. Det kommer dog an på, hvad den sprængte sikring skyldes. Derfor får du her nogle gode råd til, hvordan du skal gøre, hvis du oplever, at en sikring springer.

Hvad kan få en sikring til at springe?

Der kan være flere grunde til, at en sikring springer. Der er oftest på grund af én af de følgende to hovedårsager:

  • Enten er belastningen for stor. Det vil sige, at der er tilsluttet for mange apparater til sikringen.
  • Det kan også være fordi, der er en fejl i elinstallationen, enten i den faste installation eller i de apparater, der er tilsluttet i elinstallation.

Derfor bør du altid være opmærksom på dine elinstallationer i dit hjem for at forebygge en sprængt sikring. Hvis du er i tvivl om et apparat er korrekt installeret, bør du kontakte en elektriker, der kan hjælpe dig.

Sådan skifter du en sikring:

Hvis du kommer ud for, at en sikring springer, er der en proces og nogle trin, du kan følge for at fikse det uden at tage kontakt til en elektriker.

  • Sluk alle apparater, der er tilsluttet til sikringsgruppen.
  • Slå alle gruppeafbrydere fra.
  • Slå gruppeafbryderne til igen en efter en, indtil du finder ud af, hvilken sikringsgruppe der er fejl på.
  • Sluk alle stikkontakter og strømudtag i gruppen med fejl.
  • Tænd derefter for alle stikkontakter og apparater, der er tilkoblet den sikringsgruppe, indtil strømmen går. Så kender du fejlkilden.
  • Udskift til sidst afbryderen i det apparat, der er kilden til den sprungne sikring.

Er du utryg ved at skulle rode med el-tavler, sikringer og andet elektronik, bør du dog kontakte en elektriker eller en nær ven, der har hænderne skruet godt på.