Bliv mere miljøvenlig med hulmursisolering
Hvis du er boligejer og synes, at du bruger mange penge på varme, er det med stor sandsynlighed, fordi dit hus ikke er ordentligt hulmursisoleret. Selvom det er hele muren, som bliver isoleret på indersiden, er det i virkeligheden ikke et særligt stort indgreb, og med de særlige energitilskud og de høje el priser, er hulmursisolering mere attraktivt end nogensinde.
En usynlig isolering
Bor du i et hus, der er bygget i 60’erne, 70’erne eller 80’erne, er der stor sandsynlighed for, at dit hus ikke er ordentligt hulmursisoleret. Selvom der var folk, der hulmursisolerede deres huse i 60’erne, var det egentlig først i 1970, at hulmursisolering blev et krav. Dog gik der et par årtier, hvor man isolerede med forskellige mindre effektive isolationsformer såsom skum og leca nødder. Derfor er det en god ide at efterisolere med nyere typer hulmorsisolering, som er langt mere effektive og miljøvenlige.
Derfor er det en god ide at hulmursisolere:
Der findes mange forskellige avancerede typer energirenovering, man kan foretage, hvis man er boligejer. En af de gode ting ved hulmursisolering er, at det er simpelt, nemt og praktisk taget usynligt. Isoleringsformen handler i bund og grund om, at presse isoleringsmateriale ud i alle afkroge af dit hus’ ydervægge. Desuden er denne specifikke type isolering væsentligt billigere end mange andretyper energirenoverininger. En typisk hulmursisolering af et parcelhus koster imellem 10.000 kroner og 30.000 kroner alt efter størrelsen på huset. Tager man et parcelhus på cirka 120 kvadratmeter, vil huset have omkring 70 kvadratmeters hulmursareal. Her vil prisen typisk ligge omkring 15.000 kroner inklusiv moms. Heraf udfør omkring 40 procent håndværkerlønnen, hvilket man kan få tilskud til ved håndværkerfradraget.
Sådan foregår det
Når man skal isolere hulmuren, skal man først bore huller i toppen og bunden af muren med 1,5 meters mellemrum. Man vil typisk forsøge udelukkende at bore i fugerne, så man nemt kan dække hullet til igen. På denne måde bliver indgrebet mere eller mindre usynligt efterfølgende, men du vil kunne mærke en betragtelig forskel i indeklimaet. Modsat for 40 år siden, bruger man i dag primært stenuld eller papiruld til at isolere med. En af grundende til dette er, at stenuld og papiruld ikke leder varme særlig godt, da luften inden i stenulden og papirulden står stille, hvilket giver den isolerende effekt. Du kan læse mere om, hvad de forskellige materialer gør på Silkeborg Loft- og hulmursisolerings hjemmeside.
Sådan ved du, om du skal have isoleret hulmuren
Hvis du er i tvivl om, hvorvidt dit hus har en hulmur, kan du altid konsultere plantegningerne. Dog er det ikke ofte, at man kan se, om huset er isoleret i hulmuren. Hvis du vil finde ud af, hvorvidt din hulmur er isoleret, kan du tage et billede af huset fra ydersiden med et termografikkamera, som kan afsløre, hvor meget varme, der strømmer ud af dit hus. Her kan du se, hvorvidt der er hulmursisoleret eller ej, og om huset har behov for yderligere isolering. Vil du være sikke på, hvor og hvordan dit hus skal hulmursisoleres, anbefales det at kontakte din lokale specialist. Hos Silkeborg Loft og hulmursisolering finder du flere informationer om, hvordan du kan energieffektivisere dit hjem.