Forbered dig godt inden din gulvafslibning

Gør-det-selv-projekter er altid spændende. Det giver en følelse af, virkelig at have udrettet noget, når man står for at ordne noget selv. Især et flot trægulv kan føles som prikken over I'et i dit hjem, og hvis man så har stået for det selv, føles det kun endnu bedre. Gulvafslibning bringer nyt liv i dit trægulv, så det ser friskt og velplejet ud, og danner et flot visuelt fundament for resten af boligen. Som ved alle andre gør-det-selv-projekter er det dog her vigtigt at gøre sit forarbejde, så man er bedst muligt forberedt til opgaven.

 

Fra ide til afslebet gulv

Hvordan ved man overhovedet om ens gulv trænger til afslibning? Der er ikke noget helt konkret tegn der dikterer, at gulvet skal slibes af. Hold øje med mærker og ridser i lakken, huller i træet eller lign. - det er alt sammen tegn på, at gulvet kunne have godt af en afslibning. Vær også opmærksom på, at gulvtypen har en indflydelse på hvordan der skal slibes – og at laminatgulv slet ikke kan slibes.

Når du har besluttet dig for, at dit gulv skal afslibes, skal du have skaffet det rette udstyr til arbejdet. Hovedsageligt får du brug for to maskiner: en stor gulvslibemaskine og en kantslibemaskine. Gulvslibemaskinen er til størstedelen af gulvet og skubbes forsigtigt langs brædderne i gulvet for at undgå uligheder og ridser. Kantslibemaskinen er, som navnet antyder, til kanterne; den lader dig komme ind og slibe gulvet langs væggen, hvor selve gulvslibemaskinen er for stor til at komme til. Et skrabejern kan så bruges til bl.a. hjørner.

Inden du går i gang med at slibe, er det vigtigt, at du forbereder gulvet ordentligt. Dette indebærer, at du sørger for, at der ikke er søm eller lignende som stikker op og kan beskadige maskinerne, og at eventuelle ødelagte brædder ordnes med træspartelmasse. På den måde sørger du for, at gulvet er helt og aldeles parat til afslibning. Desuden bør du have både høreværn og maske, da det både larmer og støver at slibe et gulv.

 

Få en professionel til at hjælpe dig med din gulvafslibning

Der er ingen tvivl om, at det både kræver tid, evner og udstyr at slibe sit gulv, og det er ikke usandsynligt, at det er tid og evner som man ikke lige er i besiddelse af i øjeblikket. Hvis udstyret er problemet kan det heldigvis lejes, men ellers findes der dygtige fagfolk som har specialiseret sig i gulvarbejde, og som kan udføre gulvafslibning på højeste niveau, eller som kan tilbyde professionel sparring ift. hvordan du selv ville skulle gribe arbejdet an.