Hvornår ved du, at tiden er inde?

Er dine vinduer eller døre falmede eller krakkelerede? Så trænger de til en gang maling! Vinduer og døre vil med tiden blive slidte, og de har derfor brug for løbende vedligeholdelse.

 

Hold øje!

Ofte kan du undgå at skulle igennem den helt store nedslibning af maling, hvis blot du løbende holder øje med vinduerne og dørenes tilstand. Du behøver ikke nødvendigvis vente, til den gamle maling er ved at falde af. Især på den udvendige side har vinduerne godt af at blive malet jævnligt, så de kan modstå vind og vejr. Er vinduerne eller dørene så slidte, at den gamle maling skaller af, så skal du i gang med en god slibning. Dette skal gøres for at det nye maling får en bedre overflade og en længere levetid.

Du finder her en lille guide til, hvordan du nemt og simpelt klarer det:
 

Sådan gør du:

  • Start med at afrense dine døre eller vinduer med et skrabejern, sandpapir eller slibemaskine.
  • Skyld herefter med vand, så vinduet er helt rent.
  • Slib overfladen ned til træet med sandpapir og børst støvet af.
  • Dæk glasset af med UV-tape, der kan sidde længe uden at brænde fast til ruden.
  • Grund dernæst træet med en vandbaseret grundingsolie.
  • Nu males vinduet eller døren to gange med en dør- og vinduesmaling.

Til sidst skal malingen bare tørre. Hvis du maler udendørs, så husk lige at tjekke vejrudsigten, inden du går i gang!

 

Tre gode tips

  1. Undgå at male gummilisterne i vinduerne eller dørene. De skal holde i mange år, og malingen vil ikke bidrage til den lange levetid, da det gør gummilisterne uelastiske.
  2. Tætningslisterne risikerer nemt at blive klistrede, så undgå derfor at male dem. Hvis du er bange for, at det går galt, så afmonter dem, hvis det er muligt. Gamle vinduer er ofte simplere lavet end nye vinduer, så her har du for det meste mulighed for at afmontere tætningslisterne.
  3. Er dine vinduer rådne? Så skal det rådne fjernes, inden du går i gang. Det gør du nemt ved at slibe det væk og udfylde hullerne med linoliekit eller letvægtsfilter. Giv dette område en del gange maling, så det bliver så vandafvisende som muligt.

Husk at ethvert vindue og dør er unik - og derfor kan lige præcis dit projekt være anderledes. God fornøjelse herfra!

Læs også: Gør det nemmere for dig selv at male