Få et flot og velplejet gulv

Der er stor forskel på, hvordan du skal pleje dit gulv afhængig af, hvordan gulvet er behandlet. Nogle gulve kræver mere plejning end andre, men uanset hvad er det vigtigt, at du vedligeholder dit gulv, for at give det den længst mulige levetid.

Prøv at undgå ridser

Uanset hvilket gulv du har, er det vigtigt, at du for så vidt muligt prøver at undgå ridser i gulvet.
Det allerbedste råd til at undgå ridser er at bruge de såkaldte filtpudder under dine møbler. Ved at klæbe filtpudderne fast under f.eks. stoleben, sengeben og bordben, undgår du at ridse gulvet, når du trækker stole ud eller rykker rundt på møblerne. Et andet godt råd er at undgå at gå med udendørssko indenfor. Det gælder især sko med hårde hæle som f.eks. stiletter og støvler, som er de værste syndere, når det kommer til gulvridsning.

Fjern selv ridser

Hvis skaden er sket, og der er kommet ridser i gulvet, er der heldigvis ting, du kan gøre for at fjerne eller mindske dem – især hvis du er hurtig.

 

Ubehandlet trægulv

Ubehandlet træ er sart og tager nemt imod ridser og stød. Så snart du opdager en ridse så kog en kedel vand, og lad det dampe lidt af. Hæld det næsten kogende vand over ridsen og lad træet suge lidt. Vandet hjælper til at træet ”rejser sig” igen, og ofte kan du faktisk fjerne mindre ridser fuldstændigt på den måde.

 

Lakeret trægulv

Rengør ridsen med en våd klud, sørg for at den er helt tør og give den herefter lidt lak.

 

Ludbehandlet eller sæbebehandlet trægulv:

Sæbespåner opløses i varmt vand, hældes ud over ridsen og tørres af efter ca. 10 minutter. Dette burde fjerne ridsen helt eller mindske den gevaldigt.

 

Sådan plejer du dit gulv

Når man vasker sine gulve, bør man altid undgå ammoniakholdige rengøringsmidler. Man bør også altid vride kluden/ gulvmoppen grundigt for at undgå plamager.

 

Ubehandlet trægulv

Ubehandlede trægulve bør ofte (helst en gang eller to om ugen) vaskes i sæbespåner opløst i varmt vand, da der ellers nemt sætter sig skidt. Husk at vaske med træets årer og brug så lidt vand som muligt.

 

Lakeret gulv

Lakeret gulv kræver mindre pleje end ubehandlet trægulv og er ofte også nemmere at rengøre, da snavset ikke så nemt sætter sig fast. Vask efter behov med en PH neutral sæbe.

 

Oliebehandlet gulv

Oliebehandlet gulv skal, som de andre typer gulv, også vaskes i PH neutralt sæbevand. Efterbehandling med olie råder man til ca. én gang årligt, for at undgå at træet udtørrer.

Ludbehandlet gulv

Et ludbehandlet eller sæbebehandlet trægulv bør man vaske ofte med PH-neutralt sæbevand for at mætte træet. På den måde undgår man også trælse splinter.

 

Pas på du ikke falder i denne gør-det-selv-fælde

Per Hougaard fra M G Gulve har arbejdet med gulvafslibninger og andet gulvbehandling i over 30 år, og ser indimellem kunders mislykkede forsøg på selv at oliere eller lakere:

”Der er mange ting man kan gøre selv for at forebygge ridser og vedligeholde sit gulv. Hvis man vil bevæge sig ud i at lakere eller oliere selv, er det altid en god idé at ringe til sin lokale fagmand først. Vi kommer nogle gange ud for, at der er opstået plamager, når kunder selv har prøvet at oliere eller lakere, og så er man altså nødt til at slibe gulvet. Hvis man er den mindste smule i tvivl, råder vi til at bruge sin lokale fagmand til de mere komplicerede dele af gulvvedligeholdelse”