Nyt trægulv?

Der kan være mange overvejelser og eventuelle problemstillinger forbundet med det at vælge nyt trægulv. Hvilken træsort skal jeg vælge? Hvilken behandling skal træet have? Hvordan skal gulvet plejes, efter det er lagt? Du kan sikkert selv fortsætte denne strøm med mange flere uafklarede spørgsmål, du muligvis står med, inden det endelige valg af trægulv er taget. Hvad end du skifter gammelt til nyt gulv, eller om du skal til at vælge nyt trægulv til dit nye hus, er der altså en masse overvejelser, du kan og skal gøre dig. For at gøre det en smule mere overskueligt for dig, har vi her samlet et lille overblik med en masse info og gode råd, hvilket forhåbentligt kan gøre det en smule nemmere for dig at vælge dit nye trægulv.

Først og fremmest er der mange fordele ved at vælge trægulve til dit nye eller nyrenoverede hus. Trægulve giver både varme og charme, de holder længe og kan nemt slibes ned, hvis der skulle komme mærker i træet. Dertil har du enormt mange muligheder både med de forskellige træsorter samt de forskellige behandlinger af træet. Du kan endda også friske dit gamle trægulv op ved blot at male det i en flot farve og på den måde give det nyt liv. Har du skruet hænderne godt på, er der måske nogle typer trægulve, du selv vil kunne lægge, mens det ved andre typer er en god idé at få fat i en professionel snedker eller gulvlægger.

 

Typer af trægulv

Der findes mange forskellige typer af træ, der kan bruges til gulv, og de har hver især deres fordele, ulemper og egenskaber. Alene det at vælge træsorten er én ting. Dertil kommer behandlingen af træet, der også kan gøre en stor forskel for det endelige udtryk, hvorfor det kan være enormt svært at vælge. Der findes også trægulve i mange forskellige prisklasser, hvilket for mange er en yderst relevant overvejelse at gøre sig i forbindelse med renovering eller nybyggeri.

Her får du et lille overblik over, hvad der er smart at gå efter, og hvilke træsorter der bedst er egnet til forskellige formål:

  • Slidstyrke: Træsorter som fyr, gran og birk giver et lyst udtryk til rummet, men de er samtidig også relativt bløde og ikke så slidstærke. Andre træsorter som eg, ask og bøg kan derimod bedre klare hverdagens strabadser.

 

  • Holdbarhed: Massivt trægulv giver den absolut bedste holdbarhed, og specielt planke- og paketgulve har en lang levetid.

 

  • Vedligeholdelse: Overvej hvilken vedligeholdelse trætypen har brug for. Et oliebehandlet trægulv er klart mest modstandsdygtigt, hvorimod et lud- eller ubehandlet trægulv vil kræve væsentligt mere vedligeholdelse. Et lakeret gulv er også enormt nemt at holde, men det er desværre nødvendigt at slibe gulvet ned, hvis der er kommet skader i lakken, og det kan både blive dyrt og tidskrævende.

 

  • Placering: Overvej hvor i huset dit nye trægulv skal være. Der er nemlig stor forskel på, hvor slidstærkt et gulv bør være, alt efter om det er i køkkenet, stuen eller soveværelset, det skal ligge.