Sådan undgår du bobler i tapetet

Somme tider når man har tapetseret, og tapetet er tørret, viser det sig, at der er opstået folder eller bobler. Nogle gange viser det sig endda længere tid efter, man har sat tapet op. Det ser naturligvis ikke super flot ud. Derfor får du her nogle tips til at undgå dette ret så frustrerende fænomen.  

 

Inden du begynder:

Følg den vejledning der er på tapetrullen!

Selvom det sommetider kan være fristende at springe direkte ud i arbejdet, kan det være en god idé, i hvert fald lige hurtigt, at læse vejledningen på pakken. Der kan godt være nogle gode råd deri, omkring hvordan man får det bedste resultat med netop den specifikke type af tapet.

 

Vælg det rigtige materiale

Hvilket materiale, der er rigtigt for dig afhænger blandt andet af, om du ønsker, at det skal være så nemt så muligt at få sat tapetet godt op, eller du er klar på en god tapetseringsudfordring. Et godt eksempel på noget, der er nemt at arbejde med, er wallstickers og lignende slags klistermærker. De er ret nemme at sætte op og tage ned igen, og de kan godt anvendes mere end én gang.

 

I modsætning til almindeligt tapet, findes der en type tapet, non wowen (ikke vævet), som ikke kræver, at du skal til at pensle tapetklister på inden opsætning. I stedet kan du nøjes med den lidt nemmere fremgangsmåde, at rulle vævlim (vælg gerne en ordentlig kvalitet) på væggen. Det er ofte en ret nem måde at få sat nyt tapet op.

Bonus info: Det vævede tapet er i øvrigt lidt tykkere end det ikke vævede.

 

Forbered dig godt

Hvis væggen ikke er helt glat, kan det give problemer med for eksempel bobler og folder. Inden du begynder arbejdet med tapetseringen, kan det være nødvendigt at fjerne gammel tapet ved hjælp af dampning samt at spartle og slibe væggen nogle gange.

 

Rent og tørt

Det er vigtigt, at væggen er ren og tør, inden du begynder med at tapetsere. Sørg for at gøre den rent med grundrens, og hold så en pause inden du begynder med tapetet.

 

 

Post tapetseringen – gik det godt?

 

Lad det trække

Når du har smurt tapetklister på dit tapet, hvis du vælger den traditionelle type af tapet, hvor det er nødvendigt – ja så skal du lade det trække i et stykke tid, inden du begynder at sætte det op. Det skal man huske, fordi tapetet udvider sig, når klisteret er kommet på, hvilket nemlig kan medføre – du har måske gættet det: folder. Der er gode chancer for, at din forhandler kan fortælle, hvor længe tapetet skal trække.

 

Er der allerede bobler i tapetet?

Hvis det allerede er gået galt for dig, er der faktisk noget, du kan gøre. Boblen er der jo fordi, tapetet ved boblen ikke sidder fast på væggen. Heldigvis skulle det ikke være nødvendigt at tapetsere om. Derimod er det gode råd herfra at tage en tur ned på apoteket og købe en engangssprøjte med kanyle. Den fylder du så blot med tapetklister og stikker nålen ind i hulrummet. Så er det blot, at forsigtigt trykke en lille smule lim ind og så trykke tapetet fast igen. Og voila – nu skulle du gerne have en boblefri og foldefri væg.

 

God tapetseringslyst

Vi håber disse råd kan hjælpe dig til at få en væg, der er fri for bobler og folder. Og hvis du virkelig er engageret, så findes der endnu flere råd ”derude”.