Spar dig selv for besværet – hyr en fagmand

Det kan i mange tilfælde godt betale sig at hyre en certificeret VVS-mand til at udføre opgaverne og installationerne. I sidste ende afhænger det af, hvor meget du selv er i stand til og udføre og hvor godt du kan udføre det. Halvdårlige løsninger kan blive dyre i sidste ende og så er det faktisk heller ikke alt, som man selv må udføre. Uanset hvor god man selv føler sig klædt på til at agere VVS-mand, skal man altid tænke sig om en ekstra gang.

 

Hvad må jeg selv lave af VVS-opgaver?

Der er flere opgaver i hjemmet, man selv kan ordne. Blandt andet udskiftning af armaturer, tilslutning af vaskemaskine og toilet. Men så snart der er gas involveret er det lovpligtigt at få et certificeret VVS-firma til at udføre opgaven. Dette hænger både sammen med sikkerheden forbundet med opgaven og den efterfølgende reklamationsret, hvis opgaven nu ikke er udført korrekt. En gasinstallation der ikke opfylder sikkerhedskravene, kan få fatale konsekvenser. Der kan faktisk opstå eksplosioner og lignende.
Derudover er det lovpligtigt at få en VVS-mand til at udføre ændringer på allerede eksisterende installationer, da der er en stor risiko for, at ikke autoriserede kan skabe problemer i forhold til vandstandarden.

 

Hvad kan et brud på lovgivningen i værste tilfælde betyde?

En ting er at negligere gældende regler og love om, at anvende en autoriseret VVS-mand til nogle opgaver, en anden er at underkende de risici, der er forbundet med at man ikke imødekommer reglerne. Lovgivningen er sat i verdenen for at sikre en høj standard og ikke mindst sikkerhed. Konsekvenser ved ikke-korrekt udførte installationer kan blive meget alvorlige i sidste ende. På VVS-området kan ulovligt og dårligt udført arbejde betyde der kan opstå vandskade, hvor både konstruktioner og inventar kan blive ødelagt. Det kan også på sigt være et problem, hvis huset en dag skal sælges og installationerne ikke er lovlige. Den pris det måtte koste at få lovlige installationer, kan man godt regne med at fratrække fra husets salgspris. I nogle tilfælde har der været tale om arbejde, der løber op i over 100.000 kroner.

 

Lad vær med at løb nogen risiko

Den bedste huskeregel må alt andet en lige være, at du altid skal vælge en autoriseret VVS-mand ved større installationer/gasinstallationer eller hvis du blot er det mindste i tvivl om, hvordan en given opgave udføres. Tvivl og ukorrekte installationer kan koste dig dyrt – både for pengepungen og for din egen sikkerhed. Kontakt en god VVS-installatør, hvis du befinder dig i Horsens området.