Tømrer – ordbog
Der findes et utal af tømrer udtryk. Dette kan være meget forvirrende for personer, som ikke er vant til at høre dem. Derfor har vi lavet en lille ordbog, så du kan få styr på nogle af de vigtigste. Så er du ikke helt bagud næste gang, du skal snakke med en tømrer. Nogle af dem kan virke helt hen i vejret, mens andre giver nogenlunde mening. De bliver oftest brugt i sjov, og de kommer af udtryk og vendinger fra gamle dage. Humoren kan virke en lille smule plat, men det skal der jo også være plads til.
De vigtigste udtryk
Hvis du nogensinde har hørt nogen sige, at du skal have fat i en ’fjælleskrædder’ til at hjælpe med det arbejde, du skal have lavet, kan vi godt forstå, hvis du har været lidt forvirret. Faktisk er en fjælleskrædder øgenavnet for en tømrer.
En af de lidt sjovere er ’forsatsvinduer’. På tømrersprogs betyder det briller. Så næste gang du måder en tømrer med briller, kan du sige, at han har nogle flotte forsatsvinduer. Det kan faktisk også kaldes for øjenkrykker – altså som i at øjnene har brug for hjælp til at fungere.
Nogle gange kender man til det at arbejde langsomt. Men tømrerne vil ikke spørge hinanden, om de er dovne eller noget. De vil spørger ”har du fået lim på fingrene?”. Det er altså limen, der gør, at man ikke kan udføre sit arbejde ordenligt og hurtigt.
En der godt kan drille nogle er lærlingene er ordet ’bil’. For det betyder faktisk ikke bil – det betyder en ’økse’. Så hvis du bliver spurgt af en tømrer, om du ikke henter bilen. Så hent øksen.
En ’svinehans’ – hvad kan det mon være? Det er en stor tomandshøvl, som kan høvle meget af på én gang. Og derfor sviner den meget. Så den bliver kaldt for en svinehans.
Vi håber, at du er blevet en smule klogere på nogle af de fjollede ord og sætninger tømrerne kan finde på at bruge.