Nedrivning af vægge: når din indre murer kommer frem

Det er ikke unormalt at nå til et punkt, hvor man føler, at der mangler plads i sin bolig. Måske føler man at der ikke behøver være væg mellem to soveværelser som nu skal slås sammen til et, eller måske vil man gerne have et køkkenalrum. Uanset vil det kræve nedrivning af en mur, og selvom det bestemt er noget man kan gøre på egen hånd, bør man sætte sig grundigt ind i muren der skal rives ned, inden man griber mukkerten og starter pendulsvinget. Har du en murer gemt i dig?

 

Bærende vægge kræver flere overvejelser

En bærende væg vil sige, som navnet antyder, at væggen bærer en del af konstruktionen. Det betyder også, at hvis en bærende væg rives ned, kan det skabe revner og forvolde store skader på boligen – i absolut værste tilfælde kan huset faktisk styrte sammen.

Hvis det er en bærende væg som man ønsker at få revet ned, er det vigtigt, at man indsætter noget andet til at støtte konstruktionen, f.eks. bjælker i loftet. Huset har brug for den støtte som den bærende væg yder.

Hvis du ønsker en bærende væg nedrevet, bør du også kontakte en ingeniør, som kan rådgive dig i om det er muligt, og hvis ja, hvordan det skal foregå.

 

Skillevægge kan rives ned uden problemer

En skillevæg har, i modsætning til en bærende væg, ingen støttende funktion. Disse kan altså rives ned uden yderligere problemer. Hvordan nedrivningen foregår afhænger af materialet; det er vigtigt at undersøge, om væggen er af gips eller gammel væg. Du bør dog ikke være bange for, at huset styrter sammen ved nedrivning af disse.

Uanset hvilken væg der er tale om, bør du altid kontakte professionelle fagfolk hvis du er i tvivl. Nedrivning af væg er en større forandring i dit hjem og bør bestemt ikke udføres forhastet. Et samtalekøkken er en god ide, men kun så længe huset bliver stående.