Beregning af energioptimering af din bolig – sådan gør du

Om dit hus er splinternyt eller af ældre dato er ét fedt. Uanset husets alder, så er det en fornuftigt at finde ud af, om huset på nogen måde kan energioptimeres.

 

En smart energioptimering beregner

En energioptimeringsberegner kan udregne, hvilket energimærke fra A til G, som dit hus har. Måske har du ikke skænket det en tanke i flere år, eller måske har du aldrig rigtig interesseret dig for det. Det er dog essentielt at finde ud af husets energimærke, da det bliver nemmere at beslutte, hvorvidt en energioptimering kan betale sig.

 

Du skal bare bruge få enkle, oplysninger, for at kunne udregne din boligs energimærke:

  • Antal (indvendige) kvadratmeter
  • Primær opvarmningsform
  • Årligt energiforbrug i kr. eller kWh

Med disse få oplysninger kan en energioptimeringsberegner komme frem til boligens energimærke. Bliver resultatet, at huset har energimærke C eller lavere, så kan man begynde at overveje, hvordan man vil kunne spare penge på energiregningen via tiltag.

 

Et praj om boligens energiforbrug

Boligens energimærke fra A til G betegner, hvor god huset og dets installationer er til at udnytte energien fornuftigt. Et hus med energimærke A har det laveste energiforbrug. Der er ofte en sammenhæng mellem boligens alder og energimærket. Det vil sige, at nyere huse oftere har et energimærke A eller B.

 

Rådgivning om den mest fordelagtige energioptimering

Mange boligejere har fjernvarme som opvarmningsform, fordi det er billigt og miljøvenligt. Installationen af fjernvarmeanlægget kan dog have et år på bagen eller være slidt. Nogle gange kan det gøre en væsentlig forskel at installere en A-mærket cirkulationspumpe, en ny varmtvandsbeholder eller isolere varmerørene bedre.

Først og fremmest kan det dog betale sig at få en snak med en VVS-fagmand, som kan rådgive om, hvilke tiltag som er mest fornuftige at investere i.

 

Fra fjernvarme til varmepumpe

En anden mulighed er at skifte til jord-, vand- eller luftbaserede energiformer. Der findes forskellige varmepumper, som passer til forskellige typer huse og deres opvarmningsmuligheder. Fordelen ved at vælge en varmepumpe, som får energi fra en naturkilde, er, at ressourcen ikke slipper op som ved eksempelvis gasfyr.

Det kan være særdeles fordelagtigt at energioptimere sit hus, da det også vil gøre det mere attraktivt ved eventuelt fremtidigt salg.